Unió de Pagesos denuncia davant Agricultura la presumpta comercialització fraudulenta d’alls porros com si fossin alls tendres | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 10/10/2012

Unió de Pagesos ha denunciat davant la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries que ha detectat la presumpta comercialització fraudulenta d’alls porros com si fossin alls tendres, un fet que comporta una clara competència deslleial pel que fa als costos per als productors i les característiques per al consumidor.


El sindicat demana a la Direcció General que actuï immediatament, que retiri aquest producte dels circuits comercials de Catalunya i endegui les actuacions pertinents per tal que l’administració competent acabi sancionant els productors que fan la irregularitat. Així mateix, Unió de Pagesos vol que Agricultura demani la col·laboració de Mercabarna i Mercagirona, així com de la gran distribució i del petit comerç, per tal de retirar aquest producte del mercat. La Direcció General d’Alimentació és l’organisme competent en matèria d’ordenar i supervisar el control de la qualitat, la traçabilitat, les condicions dels productes agroalimentaris i la lluita contra els fraus en la producció i comercialització agroalimentàries.


El conreu del planter porro només comporta fer la sembra i la recol·lecció a màquina, mentre que el productor d’alls tendres ha de comprar la llavor (la cabeça d’all de sembra) a Mallorca, desgranar-la i hidratar-la quan arriba aquí, ventar-la, sembrar-la una a una a mà, i collir-la també a mà, per la qual cosa els costos de producció de l’all tendre i del planter de porro no tenen res a veure.


El 5 d’octubre Unió de Pagesos va detectar que en diferents establiments de Mercabarna i Mercagirona s’estava comercialitzant sota la denominació d’alls tendres planter de porro, en aquest cas la presentació era en safata blanca de porexpan de 100 grams, on part de les fulles i de les arrels havien estat tallades, presumptament per tal de facilitar el frau. Unió de Pagesos va comprovar dilluns 8 d’octubre que un assentador de Mercagirona i que en cada pavelló de Mercabarna inspeccionat (G, F, E, A i B) hi havia parades en que es comercialitzava planter de porro sota la denominació d’alls tendres, bé en manat o bé en safates blanques de porexpan de 100 grams. 


El 19 de setembre, Unió de Pagesos ja havia presentat denúncia davant l’Agència Catalana del Consum al detectar que una gran superfície estava comercialitzant planter de porro en manats sota la denominació d’alls tendres. Pocs dies després d’interposar la denúncia, Unió de Pagesos va constatar que Consum havia actuat diligentment i el producte s’havia retirat de la venda al públic.


Unió de Pagesos considera els fets denunciats molt greus i que poden constituir diferents infraccions com, per exemple, un acte de competència deslleial, fruit d’un comportament objectivament contrari a la bona fe (tal i com s’estableix en l’article 4 de la Llei 3/1991, de 10 de gener, de Competència Deslleial); un frau als consumidors i, per tant, una vulneració dels drets dels consumidors (Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya,); una vulneració de les normes d’etiquetatge dels aliments (del RD 1334/1999, de 31 de juliol, pel qual s’aprova la Norma general d’etiquetatge, presentació i publicitat dels productes alimentaris; del RD 2192/1984, de 28 de novembre, pel que s’aprova el Reglament d’aplicació de les normes de qualitat per les fruites i hortalisses fresques comercialitzades en el mercat interior; del Reglament (UE) núm. 1169/2011 del Parlament Europeu i del Consell de 25 d’octubre de 2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor).

Deixa un comentari