Publicat el 28/01/2016

Unió de Pagesos adverteix que la manca de pluges i les altes temperatures dels últims mesos i la sequera que comporten està afectant molts conreus de Catalunya, tot i que encara és massa aviat per fer una valoració de les pèrdues. Aquests fets propicien floracions avançades o descompensades, creixement de males herbes o plagues en fruita dolça i arròs, o avançament de les collites entre 15 i 30 dies en el cas de l’horta, el que provoca solapament de collites i remeses que es perden, com és el cas d’espinacs, que en algunes zones s’han hagut de deixar i no s’han pogut comercialitzar. 

El sindicat demana al departament d’Agricultura diligència en el moment de fer la valoració dels danys que pot comportar aquesta sequera per tal que puguin ser compensades les pèrdues adequadament.

Olivera. Si persisteix la meteorologia de les últimes setmanes, en un o dos mesos es podrà valorar l’efecte de la sequera en la collita 2016-2017. Actualment encara no es pot parlar d’afectació per a la propera campanya, tot i que hi ha zones de les Garrigues (entre Cervià i les Borges Blanques) amb arbres que ja pateixen la manca d’aigua i de fred. A la Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià l’afectació serà important si no plou en els propers dies. En la collita 2014-2015 d’olivera ja hi va haver una reducció del 40% respecte a una de mitjana. Al Baix Ebre, Montsià i Urgell va arribar al 60%.

Vinya. Les vinyes no podades broten abans d’hora per falta de fred, sobretot en varietats com xarel·lo. A causa de la sequera, encara no hi ha afectació directament; s’ha d’esperar a les properes setmanes.

Avellaner. Encara és aviat per avaluar els efectes però la falta de fred no afavoreix el conreu. La floració va descompensada i és possible que això repercuteixi en la pol·linització i en la collita.

Ametller. En algunes zones ja han florit arbres de les varietats marcona i llargueta. Tot i que de moment no hi ha danys, els que ja han florit una mica més aviat del normal (a les Garrigues) poden patir si venen gelades. Alguns encara estan debilitats per la sequera de l’any passat; per tant, si persisteix l’actual sequera, l’afectació pot ser greu.

Arròs. Tot i que encara no s’han inundat els camps ni s’ha sembrat, la falta de fred pot provocar un augment de males herbes, fongs i, sobretot, de la plaga del cargol poma.

Cítrics. En el cas de les mandarines i clementines, la falta de fred del novembre i desembre passats ha escurçat la collita un parell de mesos i s’ha reduït la qualitat. En el cas de les taronges també s’ha avançat la maduració. Si es produeixen gelades, els arbres poden quedar molt afectats. La propera collita segurament es veurà reduïda per la falta de fred.

Horta. Al Baix Llobregat i al Maresme hi ha un avançament de collites en totes les verdures. Això produeix un solapament de partides de verdures, el que repercuteix directament en el preu en origen. A Mercabarna, en les primeres setmanes d’aquest any es pagava de mitjana entre 0,60 i 0.70 euros el quilo de verdura, i ara amb prou feines es poden vendre a 0,30 euros. El solapament de collites també es dóna en els casos de l’enciam, bleda i espinac al Maresme. 
El bròquil verd s’està collint ara, quan normalment es fa al mes d’abril. Cal tenir en compte que verdures com el bròquil o la carxofa necessiten fred perquè tinguin un creixement lent, el que afavoreix que siguin més espesses.
Al Camp de Tarragona la sequera afecta sobretot l’horta d’hivern (enciam, cols, espinacs, escaroles). L’escarola és un altre conreu molt afectat, ja que les varietats que hi ha ara són d’hivern i creixen molt arran de terra. Amb les altes temperatures d’aquestes setmanes han crescut molt, el que ha provocat que es podreixin. El mateix ha passat amb les cols.

Fruita dolça. La manca de fred fa preveure una campanya amb menor producció a causa de la floració irregular. També suposarà un major increment en la incidència de plagues, fet que comportarà un augment en els costos de control de plagues i malalties, entre aquestes la mosca de la fruita. Al Baix Llobregat, l’efecte de la sequera sobre el conreu és sobretot per la manca d’aigua. Ara ja haurien de començar a florir i estan totalment aturats. 

Cereals i conreus herbacis. En general, si no plou abans de 15 dies, les pèrdues poden ser molt quantioses, i en algunes zones es pot perdre tota la collita. Només amb 15 mm (l/m2) de pluja, el sembrat es podria recuperar. Les altes temperatures han fet que el sembrat es vagi desenvolupant i, per tant, ara, amb la sequera, es veuen els primers símptomes de manca d’aigua (fulles estretes i cargolades i puntes assecades). En algunes zones el sembrat comença a treure espiga.

Les comarques de Lleida afectades són Segrià, Noguera, Urgell, Segarra (a la zona de la Vall del Corb l’efecte de la sequera s’agreuja pel fet que ja no s’està a temps de ressembrar), Pallars Jussà (les sembres de finals de novembre segurament presentaran pèrdues), i el Solsonès (la colza encara té bon aspecte, però si no plou mínimament, els danys podran ser importants).

A l’Alt i al Baix Empordà ja es veuen inicis de sequera en aquests conreus. A l’Anoia es noten els primers símptomes de sequera a la Conca d’Òdena i sud de l’Anoia. Al Vallès Oriental i a l’Occidental el sembrat surt de manera molt irregular. Si no plou en 15 dies, la collita es podria perdre. A l’Alt Penedès el sembrat també neix molt irregular i li cal aigua amb urgència.

Farratges. Tant els de secà com els de regadiu mostren un endarreriment que, si plou, podria fer recuperar els conreus farratgers. En secà es podria veure afectada una de les segues de l’any.

Deixa un comentari