Publicat el 30/04/2018

El projecte cooperatiu Missió a Mart ha estat una de les propostes triades per l’organització del principal congrés català de tecnologia educativa. La proposta pedagògica treballa matèries tècniques de manera transversal i cooperativa

La proposta pedagògica Missió a Mart: Crear un projecte STEM a batxillerat, de l’escola GEM, de Mataró, ha estat un dels projectes educatius innovadors destacats enguany per l’organització del congrés ITworldEdu, el principal esdeveniment de tecnologia educativa a Catalunya, organitzat pel clúster Edutech amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat, que s’ha celebrat aquest mes d’abril a Sant Cugat.

Els responsables de la iniciativa, el professor de matemàtiques Bernat Vilert i la docent Àngels Llaveria, especialitzada en química, han presentat aquest treball interdisciplinari per alumnes de Batxillerat en un taller dirigit a professionals de l’educació, on s’han exposat casos d’èxit en tecnologia educativa i una selecció de propostes docents innovadores a nivell català.

Missió a Mart engloba les matèries de matemàtiques, física, química, biologia i tecnologia en un bloc de quatre hores setmanals i en un format d’aprenentatge basat en problemes que utilitza tècniques de treball cooperatiu per seguir els continguts establerts en el currículum de les diferents matèries que hi intervenen.
Vilert explica que el fet d’utilitzar tècniques de treball cooperatiu “propicia una cohesió d’un grup massa individualitzat per ser una etapa postobligatòria, amb interessos professionals diferents”. En paraules del docent, “el fet de fer tasques, individuals o grupals, amb diferents temporitzacions fa que l’alumnat s’hagi de planificar i, per tant, millorar la gestió del temps, tant a l’aula com a casa”.
Àngels Llaveria coincideix en què “presentar continguts curriculars d’una manera diferent a la que estan acostumats els alumnes resulta molt més engrescador i millora la motivació”. Llaveria destaca que es tracta d’un projecte “valorat positivament per part del professorat que el desenvolupa, així com per l’alumnat participant”.

El responsables de la iniciativa, que es va iniciar al setembre, tenen la intenció de seguir treballant amb metodologia transversal d’aprenentatge l’any vinent i expliquen que s’han detectat alguns aspectes de millora que es treballaran durant el proper curs.

El congrés ITworldEdu és una iniciativa del Clúster Edutech amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat, promogut per l’estratègia SmartCATALONIA de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Cugat i amb el patrocini de Clickedu-Qualiteasy, Microsoft-Aula Planeta, Semic, SM Educamos-Cruïlla i Wiris, entre d’altres. El Departament d’Ensenyament de la Generalitat reconeix l’ITworldEdu com una activitat de formació permanent pel professorat.

Sobre el Clúster Edutech
El Clúster Edutech és una agrupació de més de 40 empreses i entitats del sector TIC Educació que creen productes o ofereixen serveis de base tecnològica per als processos d’ensenyament-aprenentatge de les etapes no universitàries. El Clúster té com a missió dissenyar i implementar iniciatives per reforçar la competitivitat de les empreses i entitats que en formen part i promocionar l’ús de les TIC en l’Educació. Forma part del Programa Catalunya Clústers de la Generalitat de Catalunya i és Bronze Label per la European Cluster Excellence Initiative. Més informació a www.edutech.cat

Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 600 professionals que generen un volum d’ingressos de 43 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 81 patents i 8 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

 

 

Deixa un comentari