Publicat el 21/02/2020

El Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró, format per l’Ajuntament d’aquest municipi i la Fundació Privada Carmen & Lluís Bassat, celebra deu anys com a referent de col·laboració públic-privat en l’àmbit cultural

La col·laboració entre aquestes dues entitats s’ha materialitzat en un total de 38 exposicions, i ha permès que unes 90.000 persones hagin visitat la Nau Gaudí des de novembre de 2010 -quan es va inaugurar la primera exposició,  fins a finals d’aquest any. Una dècada en què el públic ha anat augmentant fins a consolidar-se al voltant dels 10.000 visitants anuals, tant locals com estrangers.

Per  commemorar l’efemèride, el passat 14 de febrer va inaugurar-se la desena exposició dels fons de la Col·lecció Bassat i la primera dedicada a la dècada dels 90 del segle XX, ja que les mostres de la Col·lecció han cobert fins ara el període que va del 1911 al 1989.  Aquesta serà l’exposició  més personal de Lluís Bassat com a col·leccionista, atès que la majoria han estat penjades a casa de la família i moltes d’elles pertanyen a artistes amb els quals el matrimoni Bassat ha tingut una relació personal. Es tracta de 78 obres de 15 artistes, entre les quals destaquen 20 quadres de l’Albert Ràfols-Casamada; 14 de Daniel Argimon; 10 d’en Jaume Genovart i 7 de Fernando Bellver. La resta pertanyen als mataronins Perecoll, Josep Maria Codina, Rosa Codina-Esteve i Josep Serra, i també de  Miguel Condé, Montserrat Gudiol, Victor Mira, Perecoll, Josep Pla-Narbona, Agustí Puig, Isabel Salades i Miguel Zapata.

Moltes de les obres d’aquesta exposició es presenten públicament per primera vegada. És el cas de “The Leo House” (1990), “Le Figaro” (1991) i “Natura morta espanyola” (1991),  d’en Fernando Bellver; de la tècnica mixta “Laberint interior” (1991) del desaparegut Victor Mira; o de les obres de la Isabel Saludes. D’altra banda, l’obra “Sense títol” (circa 1992) de la Montserrat Gudiol, es va presentar públicament el 1992 a Sevilla al Pavelló d’Espanya, amb motiu de l’Exposició Universal.

L’exposició, comissariada per Núria Poch, Directora del Consorci Museu Contemporani de  Mataró, inclou artistes nascuts al llarg de la dècada dels anys 40 (com Miguel Condé, Miguel Zapata, Jaume Genovart, Isabel Saludes, Rosa Codina-Esteve, Perecoll i Víctor Mira) i que pertanyen a la mateixa generació que Lluís Bassat.

Els fons de la Col·lecció Bassat -que reuneix 3000 obres originals- han estat exposats a 12 ciutats, d’Espanya, Europa i els Estats Units. En l’àmbit internacional ha viatjat a Sofia (Bulgària) en dues ocasions, a la Galeria Nacional el 2016 i al Palau Reial el 2018;  i a l’Instituto Cervantes de Nova York el 2019, amb l’exposició “Artistes de Mataró de la Col·lecció Bassat exposen a Nova York”, una  iniciativa impulsada per Lluís Bassat i produïda pel Consorci Museu d’Art Contemporani de Mataró. Entre els artistes exposats figuren els principals exponents de l’art català i espanyol així com figures de renom internacional com Picasso, Chillida, Léger, Appel, Christo, Calder, Henry Moore, entre d’altres.

Deixa un comentari