Publicat el 21/05/2024

Caldes d’Estrac acollirà aquest dissabte la XVII Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme, centrada en la història marítima i el patrimoni cultural

 

 

Aquest dissabte, 25 de maig, la Sala Cultural de Caldes d’Estrac serà l’escenari de la Trobada d’Entitats de Recerca Local i Comarcal del Maresme. Aquesta jornada, de caràcter gratuït, reunirà historiadors i investigadors per presentar comunicacions inèdites sobre la recerca patrimonial i històrica dels municipis del Maresme.
Les inscripcions per a la presentació de treballs es poden realitzar enviant un correu electrònic a acmaresme.cultura@gencat.cat.

L’esdeveniment comptarà amb una ponència principal que tractarà sobre l’establiment d’una de les primeres estacions de salvament marítim de la Península, “els Nàufrags”, a Caldes d’Estrac a inicis del segle XX. Tot i així, la trobada té l’objectiu d’englobar diverses activitats econòmiques, socials i culturals i en el cas de Caldes, relacionades amb la platja i el municipi, considerades com “activitats de ribera”.

La jornada permetrà desenvolupar temes diversos com els establiments a peu d’ona, com poden ser guinguetes, banys, instal·lacions lúdiques o esportives, així com activitats econòmiques com la construcció nàutica a càrrec de mestres d’aixa i calafats, corders i velers. També es tractarà l’aprofitament i comercialització de recursos via cabotatge costaner, amb la càrrega i descàrrega de matèries primeres o productes elaborats com fusta, carbó, queviures,minerals…

La Trobada de 2024 és una iniciativa conjunta de l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Ajuntament de Caldes d’Estrac, l’Institut Ramon Muntaner, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Consell Comarcal del Maresme.
Aquestes qüestions, així com d’altres de caràcter organitzatiu, es van tractar en una reunió celebrada el passat 19 de gener a la seu de l’Ajuntament i que van mantenir l’alcalde, Albert Batlle, el Director de l’Arxiu Històric Comarcal, Alexis Serrano i el regidor de Cultura, Jordi López.

 

Redacció

 

 

Deixa un comentari