Tret de sortida a les Jornades Europees de Patrimoni
Des d’avui i fins diumenge 13 d’octubre, més de 200 municipis de Catalunya organitzen centenars d’activitats per apropar el patrimoni cultural a la ciutadania
Avui, 11 d’octubre es dóna el tret de sortida a les Jornades Europees de Patrimoni. Durant tres dies, fins al diumenge 13 d’octubre, palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè la ciutadania pugui gaudir i conèixer en profunditat el seu patrimoni cultural, la millor manera d’aconseguir la implicació social i la salvaguarda i la valoració d’aquest.
Diverses esglésies de Catalunya se sumen a la celebració amb un repic festiu de campanes que tindrà lloc diumenge 13 d’octubre a les 10 hores
Les activitats es poden consultar al web http://patrimoni.gencat.cat/jep2019 on es disposa d’una agenda en línia que incorpora com a novetat un mapa amb totes les activitats geolocalitzades.
Són centenars els municipis i entitats de tot Catalunya que participen en aquest gran esdeveniment. Ajuntaments, consells comarcals, museus, monuments, associacions d’estudis, bisbats i arquebisbats, entre d’altres, han programat en aquesta nova edició 477 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades, teatralitzades, tallers, conferències, concerts, etc), distribuïdes en 211 municipis. Aquestes xifres representes un increment de l’11,05% en la participació de municipis i d’un 20,45% en la programació d’activitats.
Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya també compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner i, enguany, amb la Capital de la Cultura Catalana i la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.
foto de Jordi Play: Cartoxa d’Escaladei