Publicat el 28/02/2018

Asseguren que els van avisar amb poca antelació i això ha provocat que molts conductors quedin aturats a les carreteres

La Confederació Empresarial de Transport per Carretera de Catalunya (CETCAT) qualifica de “desproporcionada” la prohibició de circulació de camions per les nevades. El seu president, Eduard Ayach, ha afirmat que no hi havia “causa justificada” per restringir el pas a totes les carreteres del país a partir de les quatre de la tarda. “Podríem haver circulat durant molt més estona i a hores d’ara tindríem menys vehicles aturats a la carretera”, ha lamentat. A més, també critica que s’assabentessin de la decisió amb només dues hores de marge, temps insuficient per fer reorganitzar els trajectes o fer recular els camions. Ayach alerta que els que ho han patit més són els transportistes que fan recorreguts més curts. “No tenen la cabina habilitada com els de llarg recorregut perquè tornen a dormir a casa”, ha exposat.

Amb poca antelació i sense “causa justificada”. Els transportistes critiquen la decisió de restringir la circulació de camions al conjunt de les carreteres catalanes per les nevades a partir de dimarts a les quatre de la tarda i consideren que s’hauria d’haver fet “progressivament”. “La restricció ha afectat tot el territori sense tenir en compte les circumstàncies meteorològiques de cada lloc”, ha opinat el president de la CETCAT, Eduard Ayach, que ha afirmat que a moltes vies principals “es podia circular perfectament”.
Segons Ayach, si s’hagués avaluat carretera per carretera i haguessin tingut més temps (i no només les dues hores amb les que assegura que van comptar), no hi hauria tants camioners aturats en àrees de servei amb les càrregues immobilitzades. “Molts serveis s’haurien pogut acabar i els camioners haurien pogut tornar a casa seva, però no ho van poder fer”, lamenta.
De fet, afegeix que el problema ha estat, sobretot, per a aquells transportistes que fan distàncies més curtes o recorreguts més domèstics. “Els de llarg recorregut ja estan acostumats a fer nit a la carretera i tenen les cabines equipades, els altres no perquè solen dormir a casa”, ha exposat. La CETCAT també critica que la decisió agafés “per sorpresa” a bona part dels transportistes i que no tinguessin temps per reaccionar ni recorreguts alternatius per gestionar el trajecte.
Tot i que Ayach entén que es restringeixi el pas de camions en episodis de nevades, argumenta que en aquesta ocasió Protecció Civil ha actuat amb excés de zel. “Podríem haver circulat molta més estona”, ha dit.

A banda dels transportistes que han quedat aturats a la carretera, també ressalta que no és l’únic sector afectat. “Hi ha línies de producció aturades perquè no han arribat comandes i fàbriques que no poden distribuir“, concreta. Ayach augura que el sector trigarà uns dies a recuperar “la normalitat” perquè hauran de tornar a distribuir els viatges i els camions.

El president ressalta que també es posen en risc algunes càrregues, sobretot pels camions que transporten animals vius o els que duen aliments.

ACN Cassà de la Selva
Foto: Un vehicle de la Creu Roja en una zona amb diversos camioners estacionats, en una imatge d’aquest 28 de febrer de 2018.

Deixa un comentari