Publicat el 15/01/2018

Mossos d’Esquadra i policies locals col·laboraran en una estratègia que té com a objectiu reduir les víctimes d’accident de trànsit

Entre el 15 i el 21 de gener, el Servei Català de Trànsit (SCT) durà a terme una campanya preventiva sobre l’ús de sistemes de seguretat passiva, és a dir, el cinturó, el casc i els sistemes de retenció infantil, amb l’objectiu de reduir les víctimes d’accidents de trànsit i recordar la importància d’utilitzar aquests dispositius, també correctament, per a què tinguin el seu efecte. L’any passat, durant les campanyes d’aquest tipus van servir per imposar 3.578 denúncies, majoritàriament per no portar el cinturó de seguretat, un dispositiu que es calcula que redueix en un 75% el risc de mortalitat en cas d’accident.

Així doncs, durant les campanyes, al gener i al setembre, del 2017, la policia va detectar 3.319 conductors o passatgers que no portaven el cinturó de seguretat, en 180 casos es va denunciar per no utilitzar o no utilitzar correctament els sistemes de retenció infantil i 79 denúncies es van interposar per no utilitzar casc. Són faltes que impliquen una sanció econòmica de 200 euros i la pèrdua de 3 punts del carnet de conduir.
Des del STC es recorda que no fer un bon ús d’aquests dispositius de seguretat passiva agreuja les conseqüències de lesivitat de les víctimes, i juntament amb la velocitat i la conducció sota els efectes de l’alcohol i altres drogues, és una de les principals causes de lesions derivades dels accidents. Es calcula que l’ús del cinturó, per exemple, redueix en un 75% el risc de mortalitat i no fer-lo servir, pot causar lesions internes de caràcter greu o mortal, sobretot al cap i al tòrax, i protegeix tant de sortir disparat de l’habitacle del vehicle com d’impactar contra el parabrisa. Es calcula que a 80 Km/H un xoc frontal sense portar el cinturó de seguretat acostuma a comportar la mort o lesions de gravetat. També és fonamental en cas d’accident amb bolcada o gir brusc, i no portar-lo ben cordat multiplica per 25 el risc de patir lesions greus o mortals. En zona urbana, es calcula que la possibilitat de resultar ferit greu o mort és 5 vegades menor si es porta cordat el cinturó.

Pel que fa als infants, la normativa els obliga a ocupar, sempre que siguin menors de 135cm, seients del darrere del vehicle amb el sistema homologat i adaptat a la seva talla i pes. Es recomana que fins als 150 cm es continuïn fent servir aquets sistemes de retenció infantil. Si un nen viatja sense subjecció, es multipliquen per 5 les possibilitats que pateixi lesions mortals o greus, i el sistema, redueix fins en un 75% les lesions en cas d’accident.

El casc per la seva banda, es recomana integral, d’una sola peça i que protegeixi tot el cap i la cara. Des del SCT es recorda que cal portar-lo ben cordat i de la talla adequada perquè quedi ajustat. També és important renovar-lo ja que l’ús, el tracte rebut el grau d’exposició a la intempèrie limiten el seu funcionament correcte en cas d’accident.
Durant aquesta setmana doncs, s’informarà i s’alertarà dels controls intensius de l’ús d’aquests dispositius a través dels panells de missatge variable que hi ha ubicats a les carreteres catalanes.

ACN Barcelona
Foto: Un agent multa un conductor que no portava cordat el cinturó de seguretat

Deixa un comentari