Tot a punt per inaugurar a Mataró la Biblioteca Antoni Comas, el proper 3 de Febrer | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 25/01/2013

El recinte catalogat de l’antic Escorxador acollirà a partir del 3 de febrer la segona biblioteca pública de Mataró. La biblioteca s’inaugurarà amb la presència de l’alcalde, Joan Mora; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell; i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve.
El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez; la regidora d’Obres, Núria Calpe; i la directora de l’equipament, Sílvia Barragán, han visitat avui les noves instal·lacions de la Biblioteca Antoni Comas.
 
L’equipament, que porta el nom del filòleg i historiador mataroní Antoni Comas, s’ubica en les tres naus destinades antigament a la matança i ocupa una superfície total construïda de 2.299,92 m². Les obres es van iniciar el febrer de 2010 i van finalitzar el gener de 2012. La inversió total, que inclou les obres de la biblioteca, la urbanització dels entorns, enderrocs de diferents naus i el mobiliari, ha suposat una inversió de 4.466.205,17 €.
 
La rehabilitació de l’edifici és una de les actuacions subvencionades a través de la Llei de barris de la Generalitat de Catalunya per cofinançar projectes de millora dels barris de Rocafonda-El Palau-Escorxador. En aquest sentit, la Generalitat aporta el 50 % del cost de l’obra i la Diputació de Barcelona a través del Pla de concertació Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat 2008-2011 n’ha aportat 315.000 €.
 
Un edifici singular
 
El recinte de l’antic Escorxador de Mataró està situat entre els carrers d’Enric Prat de la Riba, Don Quixot i Francisco Herrera. El conjunt d’edificis, d’estil modernista, es va projectar al 1909 per l’enginyer Melcior de Palau i la seva construcció es va acabar al 1915.
 
L’Escorxador va mantenir la seva activitat fins al 1989, quan va ser clausurat perquè no complia els requisits de la nova normativa sanitària.
 
L’any 2005 es va començar a plantejar el canvi d’usos de l’equipament. L’antic edifici de la triperia es va rehabilitar per inaugurar al gener de 2007 l’actual Escola Bressol Els Menuts. El desenvolupament urbanístic previst a l’àmbit de l’ “Eix Herrera” permetrà el canvi d’ús de les antigues indústries de la zona i millorarà la integració de l’actual equipament de l´Escorxador amb el teixit de la ciutat.
 
Dins el recinte del parc de l’Escorxador a més de la biblioteca s’hi troba la seu de la Colla castellera Capgrossos de Mataró, l’Escola Bressol Els Menuts i l’Associació de Veïns Les Santes-Escorxador.

Deixa un comentari