THE HUMAN TOWER. El primer documental sobre la construcció de Castells arreu del món arriba a les pantalles de l’estat espanyol | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 26/03/2012

El proper dijous 12 d’abril arriba a les pantalles de l’estat espanyol The Human Tower, el documental sobre la tradició catalana declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que va tancar la passada edició del festival DocsBarcelona.
Què és millor per tocar el cel amb els dits, fer-ho individualment o mirar de pujar-hi col·lectivament creant un castell?
Tres països. Una passió. Tres-cents cossos pujant, arribant al cel per construir una torre humana – tot per un instant de glòria. A Mumbai, l´Índia, Sandeep, un entrenador amb grans somnis i afectat de malària entrena els seus homes per trencar el rècord del seu país i construir la major torre humana de l´Índia al festival de Dahi Handi.
A Vilafranca de Penedès, Catalunya, els Castellers de Vilafranca assagen dia rere dia per arribar al cel i compartir amb el món la seva passió, perpetuant una tradició que es remunta als 400 anys. Un vell entrenador llegendari, Melilla, porta la seva passió a Santiago de Xile, amb l´esperança de potenciar i ajudar els grups locals a millorar el seu rendiment, i cohesionar-los com una comunitat. Pressionat pel temps, Melilla ha de preparar l´equip xilè per la seva primera actuació en públic al Fòrum Universal de les Cultures a Valparaíso, on intenten el seu primer castell de set.


Amb l´ajuda del cap de colla català, un erudit apassionat i líder d´aquesta iniciativa a Xile, desenvolupen un pla que es convertirà en un primer pas simbòlic de la reconstrucció de la societat xilena des de la base a través dels castells.
A Santiago, Mumbai, i Vilafranca, només fa falta un peu una mica inestable per a què la torre s’esfondri i desenes de cossos caiguin sota la pluja, al fang o al paviment d´un barri oblidat. Però els creadors d´aquestes torres humanes
no es rendeixen i comencen de nou motivats per la glòria de veure quina alçada són capaços d’assolir, tots junts.
La pel·lícula salta d’un país a l’altre per culminar en una escena final, clímax de la història, que deixa a l’espectador sense aire i a punt de saltar del seient.
Donant el tret de sortida de la temporada castellera a casa nostra, arriba a les sales de tot l’estat The Human Tower, molt més que un documental sobre torres humanes. Un retrat fet per dos directors de fora del nostre país —Cano
Rojas (Xile) i Ram Devineni (Índia)— que retraten el fenomen casteller des d’una mirada fresca i pura, com una passió que supera races, fronteres i edats. Un esport, i un art a la vegada, que, en èpoques de crisi, actua com a element de cohesió social, donant sentit a esperances col.lectives i a la capacitat de vèncer els obstacles més impossibles.
Una història global sobre l’entrega, la valentia i la tensió de les torres fetes per i amb persones humanes.
Passi especial: dijous 12 d´abril, a les 20 hores, als  Renoir Floridablanca de Barcelona 

Deixa un comentari