Publicat el 07/06/2024

Amb els boscos més secs que mai, la Generalitat i la Diputació han avançat les campanyes de prevenció i els dispositius de vigilància d’incendis forestals

 

 

A finals de maig, a Teià es va completar el manteniment per precenció d’incendis a les franges de protecció d’Assumpció-Paradís-Santa Fe, les Delícies i la Vinya-Pi de l’Indià. La feina, adjudicada per 10.872 euros (IVA inclòs) a l’empresa Arbres i Projectes, va consistir en desbrossar la vegetació en un perímetre de 25 metres d’amplada al voltant d’aquests veïnats.

En total, s’han repassat 11,27 hectàrees de terreny per reduir el risc de propagació del foc en cas d’incendi forestal i evitar els danys a persones i immobles. Segons el pla de treball biennal de l’Ajuntament, el 2025 es farà el mateix a Gran Vista, la Molassa i Sant Berger.

Abocaments il·legals. El desbrossament ha deixat al descobert dos tipus d’abocaments vegetals incontrolats dins del perímetre de protecció de 25 metres. D’una banda, les acumulacions de poda i jardineria abandonades per persones de fora del veïnat en els marges dels carrers o vials d’accés, i, d’altra banda, les restes de verd que els mateixos residents al barri llencen des dels jardins de casa seva.

En tots dos casos, l’abandonament de residus en el medi natural està totalment prohibit per dos motius: incrementa la càrrega combustible del terreny en cas d’incendi forestal i suposa un risc per a la propagació de plantes invasores.
Per això, des de l’Ajuntament s’aconsella als veïns i veïnes que sol·licitin sempre el certificat de gestió dels seus residus de jardineria als professionals que han contractat.

Espècies invasores. Les espècies exòtiques –o al·lòctones– són aquelles que estan fora de la seva àrea geogràfica de distribució natural. Algunes d’elles es consideren espècies exòtiques invasores (EEI) perquè poden sobreviure, reproduir-se i escampar-se fins a causar impactes considerables en els ecosistemes naturals, desplaçant i suplantant les espècies autòctones. Les EEI són un dels problemes més grans per a la conservació de la biodiversitat, ja que són molt difícils d’erradicar.

Algunes espècies, com la canya, l’atzavara o la figuera de moro, estan totalment naturalitzades. Tot i així, l’Ajuntament de Teià vol controlar-ne l’expansió, per la qual cosa una de les tasques previstes en el contracte de manteniment de les franges de protecció és la retirada i eliminació d’aquestes espècies. En aquesta campanya, segons fonts de la Regidoria de Medi Ambient, s’han arrencat tres metres cúbics de figuera de moro.

Bosquet de Sant Berger. Recentment s’han dut a terme tasques d’aclarida i conservació al bosquet de Sant Berger. S’han talat i apilat diversos troncs i branques de pi, que properament seran retirats amb tractor. Fins llavors, els veïns i veïnes que vulguin poden endur-se la llenya, sempre que ho facin amb cura i respectant l’entorn.
En aquest indret s’ha detectat una altra problemàtica: la intervenció d’alguna persona que es dedica a anivellar i passar el rasclet per algunes zones. Aquesta pràctica és lesiva, ja que s’endú la primera capa orgànica de pinassa i deixa el sòl nu i totalment desprotegit, sense capacitat per retenir la humitat i afavorir la implantació de flora i fauna invertebrada, convertint la superfície en una zona erma.

 

Redacció

 

 

Deixa un comentari