Publicat el 02/11/2021

L’escriptor masnoví va conèixer l’espai on s’ubica part del seu fons personal, que ha donat a l’Ajuntament del Masnou

La Biblioteca Joan Coromines va acollir, el dimecres 27 d’octubre, la presentació pública de l’espai on s’ubica el fons Masoliver. A l’acte, Juan Antonio Masoliver Ródenas va conèixer l’espai que acull part de la seva biblioteca personal i el llegat documental que aquest poeta, crític i escriptor masnoví ha donat a l’Ajuntament del Masnou.

Juan Antonio Masoliver és un dels perfils literaris més originals i irreverents de la literatura en espanyol de la segona meitat del s. XX i principis del XXI. Crític literari de referència, narrador sense concessions i destacat poeta del coneixement, també ha desenvolupat una notable trajectòria com a docent a Anglaterra i Catalunya.
Per la seva rellevància per al municipi, l’Ajuntament té inclòs, dintre de les activitats de promoció del patrimoni, el recorregut Masoliver,  dins de l’activitat “Els ulls de la memòria del Masnou”. Es tracta d’una passejada per la vila a través de l’obra literària, narrativa i poètica de l’escriptor, que passa pels indrets del municipi que han esdevingut referència geogràfica i espacial en l’obra narrativa i poètica de Juan Antonio Masoliver.

La presentació, que va ser molt íntima, va comptar amb la presència dels seus familiars; de l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras; de la regidora de Cultura, Neus Tallada, i d’altres personalitats de la vila, com l’exalcalde Eduard Gisbert.
Amb aquest espai, Masoliver compleix el seu desig de contribuir socialment al municipi a través de la difusió del seu fons documental, el qual està a disposició de la ciutadania en un espai que en garanteix la preservació.

La regidora de Cultura, Neus Tallada, va encetar l’acte commemorant els quaranta anys de Biblioteca pública al Masnou i va explicar com s’ha dut a terme la preparació de l’espai on s’ubica el fons. Posteriorment, Masoliver va agrair a l’Ajuntament la creació del fons i va comentar tot el conjunt documental personal que ha cedit.
D’altra banda, l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, va lloar la importància de la figura de l’autor per al municipi i li va agrair la contribució social que ha realitzat a través de la donació del seu fons personal.

La Biblioteca pública del Masnou celebra els quaranta anys
La presentació de l’espai on s’ubicarà el fons Masoliver va coincidir amb la celebració dels quaranta anys de Biblioteca pública al Masnou.

El 27 d’octubre de 1981 es va signar el conveni entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Masnou per a la creació de la Biblioteca Popular Batista i Roca, que quedaria integrada a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat. Inaugurada el 1983, estava situada als baixos de l’avinguda de Joan XXIII, 13 i va comptar amb un lot fundacional de 3.000 documents, així com amb una bibliotecària i una auxiliar.

El 15 d’octubre de l’any 1998 s’inaugurava la Biblioteca Joan Coromines, que recollia el testimoni de l’antiga biblioteca. Situada a la segona planta de l’Edifici Centre, ocupava un espai de 585 metres quadrats i tenia 18.000 documents. L’any 2006 es va ampliar a 690 metres quadrats i es va adherir a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, i va augmentar el seu fons a 23.000 documents, incloent-hi llibres, documents audiovisuals i diaris i revistes. Des de la nova Biblioteca es podia accedir al conjunt de la xarxa de biblioteques a través del catàleg informatitzat.

El 2011 es va realitzar la remodelació més gran de l’espai que actualment ocupa la Biblioteca, per tal d’adequar-se als estàndards marcats al Mapa de Lectura Pública de Catalunya.
Així, la Biblioteca actual ocupa 2.114 metres quadrats, i té 52.000 documents, 2 bibliotecàries, 4 tècnics auxiliars i un subaltern. També disposa d’espais diferenciats per dur-hi a terme activitats culturals de foment de la lectura.

Durant la celebració es va presentar una exposició històrica d’aquests quaranta anys i també es va regalar als usuaris i usuàries la bossa commemorativa de la Biblioteca, que ha estat dissenyada per la il·lustradora masnovina Sonia Pulido.

Redacció
Imatge i Font: Ajuntament del Masnou

 

Deixa un comentari