Publicat el 12/04/2019

L’autora cabrerenca i el mestre pastisser fan un recorregut per la història recent de Barcelona a través de les vivències de la protagonista de la novel·la, que s’entrellacen amb les de la nissaga pastissera

L’obrador dels prodigis (Columna i Espasa) és una novel·la sobre els orígens de la Pastisseria Escribà que retrata tota un època. Les diferents generacions de la família Escribà i l’evolució de l’univers del dolç acompanyen el lector per espais de Barcelona tan entranyables com l’Avinguda de la Llum o l’Escola del Bosc. A través de la història de l’Alba, la protagonista, el relat recorre  moments fonamentals de la història de Catalunya i Espanya: la guerra de Cuba, la dictadura de Primo de Rivera, la guerra civil, la postguerra, la dictadura de Franco, la transició… i evoca moments crucials en la història de la ciutat comtal com les exposicions del 1888 i del 1929, la visita d’Eva Perón el 1947 o la vaga dels tramvies del 1951.

En aquest context històric, el màgic món de la rebosteria troba a L’obrador dels prodigis el seu lloc natural, aquell espai en què passió, valentia i creativitat es combinen per forjar un destí. Amb una escriptura volgudament sensual i evocadora, la novel·la s’inicia amb el naixement de l’Alba el Nadal del 1926 mentre cau la neu. Influïda per la seva mare i la seva àvia, la petita aviat mostra unes habilitats culinàries extraordinàries, un do que durant molts anys l’Alba interpretarà com a part d’un prodigi: el del seu naixement. Vint anys més tard, en plena postguerra, l’Alba lluita per fer realitat el seu somni de convertir-se en pastissera. La inspiració la troba en Mateu Serra, que, molts anys enrere, armat d’una iniciativa i un coratge fora del comú, i després d’un llarg periple, va crear el Forn Serra, germen de la futura pastisseria Escribà. La història dels seus descendents i la de l’Alba convergiran quan aquesta comenci a treballar a la pastisseria com a dependenta, en el marc d’una Barcelona canviant.

Ferran Adrià, que va presentar L’obrador dels prodigis el passat 9 d’abril a Barcelona amb els seus autors, va destacar durant l’acte que la novel·la fa un retrat de la feina impulsada per una generació d’emprenedors que van anar prosperant a través de molt treball i creativitat. “Aquest llibre inicia un gènere que encara no existeix”, va assegurar, destacant com la narració contempla el sentit sensitiu del gust en la pastisseria i l’interrelaciona amb la història.“El llibre és una meravella”, va afirmar també el prestigiós i innovador cuiner.

D’altra banda, Sílvia Tarragó serà a la signatura d’autors a la plaça de l’ajuntament de Vilassar de Mar que organitza la llibreria Índex el proper diumenge 21 d’abril, de 12 a 14 h.

Redacció La Clau.

Foto: Jordi Pérez.

Deixa un comentari