Publicat el 17/01/2017

L’Ajuntament fa una crida a la ciutadania demanant que informin al telèfon de Guàrdia Urbana 934 832 901 si veu una persona sense sostre a la ciutat. Preparat també el dispositiu per garantir el bon estat de la via pública i la mobilitat de les persones durant aquest episodi de fred intens 

Davant l´activació per part de la Generalitat en fase d´alerta del PROCICAT per Onada de Fred, l’Ajuntament de Badalona ha activat el dispositiu de l’Operació fred. Aquest dispositiu es posa en marxa en aquestes dates amb motiu de la situació de risc que pot representar la baixada de temperatures per sota dels zero graus a la ciutat, i en especial per a les persones sense sostre. 

L’operació fred es porta a terme a Badalona amb la col·laboració d’entitats de la ciutat com Creu Roja, Folre, Càritas, Fundació Roca i Pi i també del Centre d´Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). 

Recordem que l’Ajuntament ha posat en marxa aquest hivern la campanya “Ajuda´ns a ajudar” per contribuir a la protecció d´aquest col·lectiu. L’objectiu de la campanya és fer una crida a la ciutadania demanant que si veuen una persona sense sostre a la ciutat n’informin al telèfon de Guàrdia Urbana 934 832 901. Guàrdia Urbana també informarà a les persones que estan al carrer sobre el dispositiu de l’Operació fred i donarà suport a la ciutadania en el cas que es registrin incidències a causa de la situació climatològica.

Cal destacar que s’han reprogramat les calefaccions dels centres educatius fins a les 20.30 hores per l’onada de fred. D’aquesta manera, les feines de neteja que es fan als vespres es fan amb temperatures adients i les escoles públiques de primària no es refreden tant durant la nit.

Consells de Protecció Civil

L’Ajuntament de Badalona aconsella la població a seguir les informacions emeses pels mitjans de comunicació i les indicacions de Protecció Civil de la Generalitat. 

Consells preventius
Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats. Si us heu de desplaçar, consulteu l´estat de la xarxa viària i les rutes a seguir:

– Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) http://www.meteo.cat/
– Servei Català de Trànsit http://transit.gencat.cat/ca/
– Portal de la mobilitat http://mobilitat.gencat.cat/ca/
– 012 http://web.gencat.cat/ca/contacte/menu/telefons/
– @emergenciescat
– @meteocat
– @transit

Estigueu atents als vostres familiars o veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, perquè es protegeixin dels efectes del fred.

En situació d´emergència seguiu les informacions i les indicacions de les autoritats. Informeu-vos a través dels mitjans de comunicació social (emissores de ràdio, televisió, web, twitter, etc.). Recordeu, si necessiteu ajut durant l´emergència, truqueu al 112.

A casa
– Tingueu preparat un transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i una farmaciola.

– Cal que disposeu d’una reserva mínima de medicaments per a la gent gran i els malalts crònics i de tipus respiratori.

– Davant d’un avís de baixada extrema de les temperatures, si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.

– No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.

– Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

Vigileu amb els aparells de calefacció: 
Les calderes i els aparells de combustió que s´utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:

– Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.
– Reviseu l´estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc.
– Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.
– Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
– No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

Podeu trobar més informació a: Consells per evitar accidents amb aparell de calefacció 

En cas d´urgència:
– Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra. 
– Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

A l´exterior
– Eviteu els canvis sobtats de temperatura.
– En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.
– Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.
– Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons. 
– No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
– Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Si heu d´agafar el vehicle
– Feu-ho només si és imprescindible, eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
– Porteu el dipòsit de combustible ple i cadenes, assegureu-vos que les sabeu col·locar.
– Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
– Porteu també roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
– Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
– A dins del cotxe, si teniu la calefacció engegada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
– Conduint aneu amb compte amb les plaques de gel que poden fer relliscar el cotxe. Les plaques de gel acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.

Dispositiu a punt per actuar a la via pública

D’altra banda, l’Ajuntament de Badalona té a punt el dispositiu de mitjans humans i tècnics per actuar a la via pública en el cas que es produeixi alguna emergència causada per les baixes temperatures. 

En aquest sentit, es disposa de 15 tones de sal, així com dels vehicles i del personal per repartir-la per la ciutat, amb l’objectiu de deixar les vies principals i accessos a la ciutat en bon estat per tal de garantir la circulació sense perill. Es prestarà una especial atenció als accessos a l’Hospital Germans Trias i Pujol i a les carreteres de la Conreria (B-500) i de la Vallensana (BV-5011), amb l’objectiu que aquestes vies estiguin operatives malgrat les condicions climatològiques adverses. 

Concretament, el servei de neteja de la ciutat compta amb els següents vehicles per distribuir sal i actuar a la via pública si fos necessari:
– 2 vehicles amb dispensador de sal i pala llevaneu
– 3 escombradores amb pala llevaneus
– 3 vehicles amb caixa oberta i dispensador de sal
– Un tractor de 120cv 4×4

Deixa un comentari