Publicat el 24/01/2018

La calor avançada d’aquest hivern preocupa al sector fructícola per una possible floració avançada dels arbres que després es veig afectada per gelades tardanes

Després d’un estiu càlid sense precipitacions abundants i una tardor on les pluges tampoc han fet gaire acte de presència, l’hivern a Catalunya continua essent meteorològicament parlant molt sec, un factor que està acusant a diversos cultius de secà del país que es veuen afectats per la falta d’aigua.
Un exemple el trobem a la Segarra i l’Urgell, on el cereal que es va sembrar a la tardor no creix perquè al terreny no hi ha saó i a finals de gener, la planta té la mida de la segona setmana després de la plantació.
A les Terres de l’Ebre els cultius més afectats són l’olivera i els cítrics amb un descens de producció de fins al 60%, i al Baix Llobregat es tem que l’abastament d’aigua per regar de la Baells sigui objecte de restriccions perquè el pantà es troba al 48%.
D’altra banda, la calor avançada amb temperatures superiors als 20 graus preocupa al sector fructícola de Ponent per una possible floració avançada dels arbres que després es podria veure afectada per gelades tardanes.
Un altre factor que està jugant en contra dels productors de cereal és el fet que enguany hi ha hagut poca boira, un fenomen meteorològic que aporta humitat al terreny i per tant ”fa saó” que permet alimentar el creixement de la planta. Augé alerta que la collita del juny ”serà molt minsa” i difícilment es podrà arribar als 4 o 5.000 quilos per hectàrea que s’aconsegueixen en un ”any bo”. És més, segons Augé, encara que plogui les properes setmanes, ja no s’aconseguirà una producció òptima, per la qual cosa, el sector confia en l’assegurança per sequera que en aquest cas els permet cobrar fins a 2.500 quilos per hectàrea.

Pendents de les properes setmanes a la Catalunya Central
Als territoris de la Catalunya Central encara és d’hora per valorar quina incidència tindrà la sequera en els conreus. Ara per ara, els camps es troben en plena hivernació i no serà fins d’aquí unes setmanes que els cultius començaran a créixer i els pagesos podran fer les primeres estimacions. Amb tot, segons han apuntat des d’Unió de Pagesos, les comarques que previsiblement podrien quedar més afectades seran l’Anoia i el Bages.
Els productors de fruita dolça de Lleida es mostren preocupats per l’avançament de la floració en préssec i nectarina
Pels productors de fruita dolça en aquests moments no existeix una especial preocupació relacionada amb la sequera ja que tot indica que la pròxima campanya de reg està garantida. Tot i això, si persisteix aquesta important sequera i en les pròximes setmanes i mesos no comença a ploure i no neva de forma suficient a les comarques pirinenques si que es podria arribar a donar algun problema per manca d’aigua amb vista a mitjans o finals de la temporada d’estiu, que podria obligar a aplicar algun tipus de restricció, segons el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.
Alerta de restriccions d’aigua al Parc Agrari del Baix Llobregat
Al Baix Llobregat la manca de pluges de moment no ha afectat els conreus del Parc Agrari on s’està podent regar amb normalitat. Això sí, la zona, que s’abasteix principalment d’aigua del pantà de la Baells (actualment està al 48% de la seva capacitat), podria patir restriccions en cas que s’activi l’alerta per sequera si les reserves d’aigua als embassaments cauen per sota del 35%. Des d’Unió de Pagesos s’alerta també que els cirerers del nord de la comarca, malgrat no necessitar gaire aigua, podrien patir si la sequera persisteix.
Importants afectacions en l’olivera i els cítrics de l’Ebre
A les Terres de l’Ebre, de moment els cultius més afectats per la sequera són l’olivera i els cítrics. En aquesta darrera campanya que acaba ara, l’olivera ha patit ja un descens de la producció que arriba en alguns casos al 60%, però si no plou en les properes setmanes, des del sindicat d’UP ja alerten que la propera temporada serà encara pitjor. “L’arbre no ha vegetat i té poca flor però si persisteix la sequera, la flor se seca i no es desenvolupa l’oliva”, ha explicat Hilari Curto, responsable d’UP a les Terres de l’Ebre.
El problema de la manca de pluja amb els cítrics, en canvi, és que es tracta d’un cultiu que necessita molta aigua i s’incrementen els costos per l’augment del funcionament del reg de suport. Cal bombejar els pous de dia i es disparen les despeses del pagès, un fet que també es repeteix amb els fruiters, que amb les actuals temperatures suaus, a sobre, poden alterar el seu ritme de floració i augmentar el risc de plagues i malalties.
Un altre sector que s’ha vist directament afectat per la manca de pluges és el de la producció de mel. En aquest sentit, els apicultors calculen unes pèrdues d’entre el 50 i el 60%, especialment a la demarcació tarragonina. Segons ha apuntat Xavier Vela, president de JARC a Tarragona, si els arbres estan dèbils i floreixen menys, això fa que les abelles no puguin treballar al mateix ritme, atès que s’alimenten del pol·len de les flors.
La fruita seca i la vinya, els més afectats al Camp de Tarragona
Al Camp de Tarragona, preocupa especialment l’impacte de la sequera sobre la fruita seca. Els productors de secà estimen que un 5% dels arbres han mort, segons JARC. En aquests casos, s’ha perdut la producció d’enguany i la dels propers cinc, que és el temps que triga un arbre nou a produir de forma significativa. En aquest sector, el gra també tendeix a ser més petit i, per tant, es preveu collir-ne menys quilos.
La temporada de calçots també ha arrencat seca, però com que la majoria es produeixen en terrenys d’horta, els pagesos han pogut aportar-hi recursos hídrics
La manca de pluges sí que s’està fent sentir en la vinya, on al Camp de Tarragona es reporten davallades de producció de fins al 50%. Les zones amb reg de suport se’n surten millor, però a les de secà la situació és de molta preocupació
Davant d’aquest escenari, en què “el canvi climàtic ha vingut per quedar-se”, JARC ha plantejat estudis de regadiu en zones on actualment no n’hi ha per fer front a la manca de pluges.
Girona se salva per les pluges de principis de gener
A les comarques gironines, els conreus no s’han vist especialment afectats per la falta d’aigua. El coordinador d’Unió de Pagesos (UP) a Girona, Xavier Frigola, ha explicat que les pluges generals i “generoses” que es van registrar el passat 7 de gener van permetre al sector respirar més alleugerit tot i que ha admès que, uns dies abans, estaven “nerviosos”. “Portàvem dos mesos i mig de sequera i veiem que la collita podia anar molt malament”, ha remarcat.
Malgrat que les afectacions són baixes, Frigola ha explicat que alguns conreus de la colza, sobretot a la zona de l’Alt Empordà, s’han vist afectats per la falta d’aigua. “En algunes hectàrees i en sembres tardanes, la naixença ha estat bastant dolenta i això ha obligat, en alguns camps, a replantar i canviar-la per altres cultius com l’ordi”, ha detallat.

ACN Lleida
Foto Pla general d’una explotació de presseguers a la Granja d’Escarp. Imatge del 23 de gener del 2018

Deixa un comentari