S´avaluaran els danys als conreus per reclamar plegats ajuts per les gelades a Llavaneres | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 14/02/2012

Les regidories de Promoció Econòmica i Relacions amb els Empresaris i Comerciants fixen un seguit d´accions per donar suport als agricultors locals, especialment als productors de pèsol de Llavaneres, molt afectats per l´onada de fred
Les regidories de Promoció Econòmica i Relacions amb els Empresaris i Comerciants faran costat als agricultors locals a l´hora de demanar ajuts pels danys causats per l´onada de fred en els conreus de pèsol, horta i flor. Vuit 8 productors locals van participar en la reunió convocada per l´Ajuntament, que va servir per fixar els passos a fer a partir d´ara.
A la reunió, que es va fer dilluns 13 de febrer a les 19 hores a Ca l´Alfaro, hi van assistir els regidors de Promoció Econòmica, Carlos Bartomeu, i de Relacions amb els Empresaris i Comerciants, Antoni Costa. En primer lloc, es va demanar als agricultors que presentin una valoració dels danys que han patit als seus conreus a causa de les temperatures sota zero dels darrers quinze dies. La Regidoria elaborarà un formulari per facilitar-los la tasca d´estimació de danys (es podrà descarregar des del web tan bon punt estigui disponible) i unificar la presentació de les reclamacions.
Paral·lelament i a partir de les estimacions presentades pels afectats, l´Ajuntament estudiarà la viabilitat d´encarregar un peritatge professional a una entitat pública o privada per obtenir una valoració oficial dels danys. L´objectiu és reclamar de manera coordinada ajuts pels danys soferts a les administracions supramunicipals: Diputació, Generalitat i Estat.
El pèsol, el més afectat
De moment, el que s´ha pogut constatar és que el conreu local més malmès pel fred siberià que afecta la comarca del Maresme és el pèsol garrofal de Llavaneres. S´ha perdut cap a un 90% de la collita prevista i el que es busca ara és salvar les plantes, assegurar llavor per a l´any que ve i, com a molt, aconseguir una petita producció per a finals de primavera.
Una de les primeres conseqüències és el canvi de dates de la 13a Festa del Pèsol, que s´endarrerirà uns dies respecte la previsió inicial. Es farà del 25 d´abril al 5 de maig, per tal d´aconseguir-ne collita. Se´n parlarà més en profunditat en una reunió entre Ajuntament, productors i restauradors locals el proper 29 de febrer, a les 19.30 hores.

Deixa un comentari