Publicat el 16/09/2019

S’utilitza quan el diagnòstic resulta complicat perquè els símptomes són poc específics o molt incipients

L’Institut d’Investigacions Biomèdiques Sant Pau i l’Hospital de Sant Pau han validat una tècnica automatitzada per a la detecció precoç de l’Alzheimer i l’han incorporat a la seva rutina assistencial.
El Sant Pau és el primer hospital que ho fa. Els investigadors han publicat un estudi que estableix valors de referència per aquesta tècnica que permet detectar alteracions en proteïnes relacionades amb la malaltia en el líquid cefaloraquidi dels pacients mitjançant una anàlisi automatitzada.
Publicat a la revista ‘Annals of Clinical and Translational Neurology’, l’estudi fa referència a una tècnica que s’utilitza quan el diagnòstic resulta complicat perquè els símptomes són poc específics o molt incipients.

En els últims anys, la comunitat científica ha fet un gran esforç per desenvolupar biomarcadors de la malaltia, és a dir, tècniques d’anàlisis bioquímiques i de neuroimatge que facilitin el diagnòstic primerenc d’aquesta malaltia.
En aquest estudi de Sant Pau han participat de prop de 100 pacients i voluntaris de l’estudi SPIN, als quals se’ls va realitzar una punció lumbar per a l’obtenció de líquid cefaloraquidi. Aquests mateixos participants es van fer una prova d’imatge cerebral (PET) per visualitzar la presència o absència de dipòsits d’amiloide cerebral. Es van comparar els resultats de les dues proves per a cada participant, fixant-se en quatre biomarcadors.
La comparació entre líquid cefaloraquidi i PET amiloide va permetre establir els nivells d’aquestes quatre proteïnes en el líquid cefaloraquidi que millor detectaven la presència o absència de dipòsits d’amiloide cerebral. La combinació de dues proteïnes en concret permetia discriminar millor la presència o absència d’amiloide cerebral que una d’elles de manera aïllada.
Fins ara, l’anàlisi de marcadors d’Alzheimer en líquid cefaloraquidi es feia mitjançant tècniques manuals (ELISA), cosa que implicava una gran variabilitat entre anàlisis i dificultava la seva implementació en la pràctica clínica. Recentment s’han desenvolupat tècniques automatitzades d’anàlisi, molt més consistents per a la seva utilització com a eina diagnòstica.
La validació portada a terme en aquest estudi ha permès que des de principis d’any l’anàlisi de líquid cefaloraquidi per a la detecció precoç de la malaltia d’Alzheimer s’hagi estès des de l’àmbit de la investigació al seu ús en la rutina assistencial a l’Hospital de Sant Pau. Es tracta del primer hospital que implementa aquesta tècnica.
ACN Barcelona

 

Deixa un comentari