Sant Jordi 2011, En Dissabte Sant | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 01/04/2011

La jornada de venda de flor més important de l’any, enguany cau en Dissabte Sant.
Enguany, Sant Jordi s’escau en Dissabte Sant
. Només aquesta jornada de venda és capaç de salvar la temporada de molts floristes i productors. Però, pel fet de ser festiu i Setmana Santa, s’espera una davallada de vendes de roses al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya.
Es perden també les comandes de particulars i empreses, que representen un terç de les anuals per als productors i majoristes. Tot plegat, afectarà també els importadors i, en última instància, els floristes. El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya veu amb preocupació aquesta coincidència en el calendari.
Des de principis de 2011, els sectors implicats –floristes i llibreters catalans– han cridat l’atenció envers aquesta circumstància per intentar pal·liar-ne al màxim els efectes negatius.
En aquest sentit, el Gremi de Floristes de Catalunya ha creat un cartell amb el lema “No esperis l’últim dia, tens tota la setmana”, amb l’objectiu de potenciar la venda de roses del dilluns 18 al dissabte 23 d’abril. Els agremiats el rebran per correu i els floristes interessats el poden comprar per 5 € als mercats majoristes de flors i plantes de Barcelona, en paraules del secretari del Gremi, Joan Guillem.
La campanya, que s’engegarà una setmana abans de la diada, anima els floristes a decorar l’aparador amb motius de Sant Jordi des del mateix dilluns per tal d’estimular els encàrrecs de rosa per al dia 23, sobretot si el client ha de marxar.
D’altra banda, només els comerciants de flors de Barcelona podran posar una parada a la façana de la botiga també el Dijous i el Divendres Sant, prèvia sol·licitud cursada a través del Gremi de Floristes. L’entitat es farà càrrec de totes les peticions, siguin o no de floristes agremiats. El Mercat agraeix totes les iniciatives per incentivar la venda de rosa en les jornades prèvies a Sant Jordi.
L’última vegada que la diada va caure en festiu i dins de la Setmana Santa, l’any 2000, era Diumenge de Resurrecció i s’estima que la venda de roses va caure un 33%. Una altra de les conseqüències d’un Sant Jordi en dia festiu i dins de la Setmana Santa serà la descentralització de la diada de la ciutat de Barcelona. Els analistes preveuen una major afluència de públic i d’actes de celebració i signatures d’autors en d’altres zones, com ara el Maresme, l’Empordà o la Cerdanya, on es preveu que augmenti la venda de roses.
La tendència del consum de flors i plantes és estacional. La crisi econòmica s’ha traduït en una davallada de les vendes habituals, de l’ordre d’un 30% menys, que cada cop es concentren només en quatre jornades o campanyes: Sant Jordi, el Dia de la Mare, Tots Sants i Nadal, puntes de venda molt destacables.

UNA SETMANA DESPRÉS, EL DIA DE LA MARE
Una altra jornada que resulta significativa per al sector de planta i flor és el Dia de la Mare, que enguany coincideix amb el Primer de Maig. El volum de vendes al Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya per a aquesta festivitat està condicionat per les comandes que els floristes facin al llarg de la diada de Sant Jordi.

Deixa un comentari