Salut posa en marxa un servei de salut mental i addiccions al Masnou i els veïns s'oposen a que hi hagi drogodependents | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 01/03/2018

El Consorci Sanitari del Maresme destaca les bondats de les noves unitats del CAP d’Ocata i fa una crida a evitar l’estigmatització del col·lectiu

El Departament de Salut posa en marxa aquest mes de març els nous serveis de salut mental del CAP del barri d’Ocata del Masnou (Maresme), que inclourà un centre d’atenció per a menors i un centre d’atenció a les addiccions, que s’afegeixen al centre de salut mental d’adults ja existent.
Els veïns de l’entorn, però, no veuen amb bons ulls que es barregi el tractament de menors amb patologies associades en alguns casos amb la drogodependència. A més, avisen que davant mateix del CAP hi ha una escola bressol municipal.
Des del Consorci Sanitari del Maresme insisteixen que en cap cas es tracta d’un servei exclusiu per a drogodependents, destaquen la importància de desplegar els tres serveis de salut mental conjuntament –adults, infantil i addiccions– i fa una crida a no estigmatitzar el col·lectiu.

Els veïns del barri d’Ocata que s’oposen a la posada en marxa d’alguns dels nous serveis ambulatoris del CAP han recollit ja més de 1.300 signatures de rebuig que han estat lliurades a l’Ajuntament. Demanen que la situació es pugui revertir perquè consideren que l’espai no és el més adient, ja que es combina l’atenció d’infants amb problemes de salut mental i les addiccions, algunes d’elles associades al consum de drogues: “No entenem perquè es vol barrejar nens i metadona”, exclamen.
Però és precisament aquesta simultaneïtat de serveis el que posa en valor el Consorci Sanitari del Maresme, tant per a pacients com per a professionals. L’apropament físic, expliquen, facilita la coordinació entre serveis i millora el contínuum assistencial del pacient, especialment d’aquells joves que han de passar d’un servei a un altre quan assoleixen la majoria d’edat, així com d’aquells adults que, en molts cassos, tenen associada la seva patologia mental a conductes addictives.

En aquest sentit, els responsables del Departament de Salut aclareixen que els serveis addicionals de salut mental de l’ambulatori d’Ocata no es limiten només a la drogodependència i s’abordaran també altres comportaments com l’addicció al tabac, l’alcohol, el joc, les compres compulsives, el mòbil o les noves tecnologies en general.
Pel que fa als drogodependents, des del Consorci Sanitari del Maresme recorden que la dispensació de metadona –un dels serveis que més preocupa als veïns– es limita només a una de les addiccions més minoritàries, l’opiacis, i que aquest és un tractament “absolutament normalitzat” a Catalunya des de 1987 i que compta actualment amb unes 7.500 persones en tractament a tot el país.
En aquest sentit, des del Consorci Sanitari defensen que “la lluita contra l’estigmatització dels malalts mentals” és una de les prioritats de la política sanitària. En aquest sentit, recorden que els trastorns relacionats amb el consum de drogues estan considerat una malaltia i, per tant, “el tractament és la solució i no el problema”.

ACN El Masnou

Deixa un comentari