Publicat el 25/01/2019

Quan un metge de família del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) considera que el pacient pot tenir una lesió sospitosa de malignitat, realitza una consulta virtual amb el dermatòleg i, en cas de confirmació, es programa directament una visita amb el servei de Dermatologia de l’Hospital de Mataró en menys d’un mes

Des de la implantació d’aquest procediment, entre els metges d’Atenció Primària del Consorci Sanitari del Maresme i el servei de Dermatologia de l’Hospital de Mataró, s’han realitzat més de 225 d’aquestes consultes virtuals.

Segons també informa el Consorci Sanitari del Maresme, l’objectiu és escurçar el temps des de la primera visita del pacient al seu metge de família fins a l’inici del tractament en cas que es confirmi la lesió. Les consultes virtuals realitzades –que han d’incloure tres imatges: de la regió afectada, una macro a 20-30 cm de la lesió i una amb dermatoscop– es contesten setmanalment des del Servei de Dermatologia. És l’especialista dermatòleg qui decideix si el pacient s’ha de visitar a l’Hospital pel risc d’una patologia greu dermatològica o si n’hi ha suficient amb un seguiment del metge de família per controlar l’evolució de la lesió no maligna.

Més de 225 consultes virtuals

Durant el segon trimestre de 2017 es van realitzar les primeres proves pilots d’aquest procediment, que finalment es va implantar de forma general a les tres Àrees Bàsiques de Salut del Consorci al març d’aquest any (Mataró Centre, Cirera-Molins i Argentona). En total, s’han realitzat més de 225 d’aquestes consultes. L’objectiu a mitjà termini és ampliar aquest procediment a tota mena de lesions dermatològiques.

Creix la incidència del càncer de pell

El càncer de pell és el més freqüent al món, segons l’OMS. Cada vegada té més incidència, perquè es diagnostica abans, però també augmenten les persones que arriben al metge quan ja estan en etapes avançades. L’any 2017 es van diagnosticar 878 nous casos de melanoma a Catalunya. És el càncer de pell menys freqüent, però el més agressiu i amb pitjor pronòstic. 175 persones van morir. Els experts calculen que la meitat de les persones més grans de 65 anys tindran com a mínim un càncer de pell, i el 25% desenvoluparan dos o més tumors malignes.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari