Publicat el 11/06/2020

Les primeres fases de la desescalada han tornat a evidenciar els problemes de convivència entre vianants i vehicles

L’activitat social al centre de Mataró ha recuperat certa normalitat amb l’avançament en la desescalada. Terrasses plenes, famílies passejant i comerços oberts dibuixen de nou el paisatge urbà d’eixos com la Riera, on s’ha tornat a evidenciar la difícil relació entre vianants i vehicles.
L’Ajuntament va engegar la pacificació del trànsit a principis d’any, però quan encara no s’havia conclòs la prova pilot va arribar la pandèmia per la covid-19 i l’estat d’alarma. El consistori va aprofitar-ho per deixar en suspens les mesures i ara els cotxes tornen a circular entre vianants, ja desconfinats. “La voluntat no és fer un pas enrere”, asseguren des del consistori, el compromís, diuen, és recuperar les restriccions a partir del mes de juliol.

Les àrees de Mobilitat i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró treballen de la ma per recuperar el projecte, un cop ja es veu a prop l’arribada de la ‘nova normalitat’. “Es manté l’objectiu de recuperar la Riera i el centre per a la ciutadania. L’aposta de prioritzar els carrers per a vianants pren encara més sentit en la situació actual”, afirmen des del consistori.
Tot i això, i al contrari del que han fet bona part de ciutats metropolitanes, Mataró va decidir obrir la Riera al trànsit rodat coincidint amb l’estat d’alarma. En altres casos, com Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat o Cornellà, la crisi de la covid-19 va servir als ajuntament per tallar carrers al trànsit per a un desconfinament segur.

La regidora de Promoció Econòmica, Núria Moreno, assegura que ens els primers moments de l’estat d’alarma “era més necessari” apropar els serveis a la ciutadania que estava confinada a casa seva i que hi pogués haver activitat econòmica per part de les empreses que feien servei a domicili.

Un cop s’ha accelerat el desconfinament i davant la complicada convivència entre cotxes i persones al centre de la ciutat, l’Ajuntament reprèn ara el projecte de pacificació del trànsit i “en pocs dies s’instal·larà la nova senyalització i s’aplicaran les mesures definitives” per restringir el pas de vehicles “perquè aquests espais tornin a ser per a les persones”
Segons Moreno, l’aplicació de les mesures definitives començarà, com a tard, l’1 de juliol. “Ara ho tornem a reprendre just en el punt on ens van quedar, a quinze dies d’aplicar les mesures definitives. S’ha de redactar el decret i fer un període d’informació a la ciutadania”, detalla la regidora.

Horari per definir
Pel que fa als horaris de restricció de trànsit, la regidora Núria Moreno assegura que ja estan acordats i que s’anunciaran els pròxims dies, un cop es comuniquin oficialment a les parts implicades, especialment a comerciants i restauradors del centre de la ciutat. I en principi no hi ha haurà més excepcions que les que apareguin en el decret que és a punt de publicar-se.
I és que durant les primeres setmanes de la prova pilot, abans de l’arribada de la pandèmia, l’Ajuntament de Mataró havia fixat diverses excepcions en les que es permetia el pas de vehicles, en un intent del consistori de reeducar els conductors que habitualment circulaven per aquesta via de manera gradual.
La primera excepció, que es preveu que es pugui mantenir en major o menor mesura, era de 7h a 9.30h, per facilitar la càrrega i descàrrega als comerços –tot i això els comerciants demanaven allargar-ho fins les 11h i afegir una nova franja de 13.30h a 15.30h, un extrem que resoldrà el decret de mesures definitives.
La segona excepció es va aplicar per la pressió dels pares d’una escola concertada que demanaven poder arribar amb cotxe fins a la porta del centre per recollir als seus fills, tant al migdia –amb la baixada de pilones a demanda–, com a la tarda –de 16.45h a 17.15h. “Al setembre s’adaptaran a l’horari que s’ha pactat”, s’ha limitat a comentar la regidora.

ACN Mataró

Deixa un comentari