Publicat el 01/03/2023

El Govern ha aprovat un decret Llei per a protegir els abastaments d’aigua. El detall de les mesures, que a hores d’ara no s’ha fet públic, entrarà en vigor un cop s’hagi publicat al DOGC, previsiblement el dia 2 o 3 de març

 

 

 

La nova fase en l’abordament de la sequera, que impliquen la reducció d’aigua, afecta directament gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis, de 15 comarques. Les zones afectades són les conques dels rius Ter i Llobregat (proveeixen diverses comarques de Barcelona i Girona) i de l’aqüífer Fluvià-Muga (Empordà).

Les restriccions aprovades aquest dimarts són les següents:

  • Es redueix un 40% l’ús de l’aigua per a usos agrícoles. A les granges, l’ús d’aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l’abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Cal utilitzar les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries.
  • Es redueix un 15% l’ús de l’aigua per a usos industrials.
  • Es prohibeix el reg a parcs i jardins (públics i privats) i només es permetrà l’ús de l’aigua per mantenir els arbres amb vida, sempre que es faci gota a gota o amb regadores.
  • Es prohibeix la neteja de carrers amb aigua potable. excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable. També es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
  • També hi ha una limitació de l’aigua que pot utilitzar cada habitant al dia: passa dels 250 litres al dia als 230. Aquesta mesura, segons expliquen fonts de l’ACA, no tindrà conseqüències per a la població, perquè el consum mitjà és de 117 litres. Però els ajuntaments s’han d’assegurar que es compleixi la mitjana quan consumeixin aigua. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials.
  • Queda prohibit el reg de gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada d’esport, o aquell reg que es realitzi reutilitzant aigües de pluja recollida de teulades o bé aigua regenerada de les depuradores.
  • Només es poden omplir parcialment les piscines d’aigua dolça que disposin de sistemes de recirculació i sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. I en centres educatius, les piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany de nens.

*La prohibició del reg en excepcionalitat no s’aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

 

Redacció
Imatge i font: Pimec

Deixa un comentari