Publicat el 03/02/2022

Prova pilot de replantació de posidònia en el marc del Projecte Alguer de Mataró

 

El voluntariat que forma part del projecte ha instal·lat malla de fibra de coco per ajudar a l’arrelament d’algunes de les plantes de posidònia malmeses pel temporal Glòria.

 

A banda de les afectacions dels temporals, el canvi climàtic continua afectant la praderia de posidònia situada davant la costa de Mataró: ha florit de forma massiva aquest any a diferents punts, possiblement per l’increment de la temperatura de l’aigua.

El temporal Glòria va provocar, entre el 19 i el 24 de gener de 2020, un gran moviment de sediment als fons marins de Mataró que van afectar la praderia de posidònia. En alguns punts es va produir un descalçament de les plantes que les han fet més vulnerables: amb el pas del temps moltes s’han anat trencant i, o bé han aparegut a les platges del Maresme i Barcelonès, o romanen en el fons proper a l’alguer de Mataró.

El voluntariat que forma part del Projecte Alguer de Mataró ha observat a les diverses immersions de seguiment una catifa formada per plantes trencades, sobretot a l’estació I de control, que es troba a 12 m de fondària.
Aquestes plantes, tot i semblar vives, no tenen possibilitat de recuperar-se si no troben suport per poder arrelar. Per això, el passat novembre es va decidir provar alguna estructura de suport que fos biodegradable però que servís per aguantar les plantes en la mateixa posició, amb l’objectiu que puguin arrelar de nou i comprovar la viabilitat de la replantada.

Després de provar tres tipus de suport, es va decidir utilitzar malla de fibra de coco. Caldrà esperar un temps per veure si l’estructura aguanta i si les plantes són capaces d’arrelar. Durant la primavera es farà una valoració dels treballs efectuats i, si se segueixen observant plantes arrencades, es durà a terme una nova jornada de replantació.
Aquesta actuació no deixa de ser un petit ajut a la recuperació de la posidònia, ja que cada hectàrea de praderia perduda triga uns 100 anys a recuperar-se. Es calcula que durant el Glòria van ser 4 les hectàrees de l’alguer afectades. Mantenir una bona qualitat ambiental del nostre litoral és la millor manera de contribuir a la recuperació natural de l’alguer de Mataró.

Floració massiva
L’alguer ha florit aquest any de forma massiva. No s’han observat gaire flors a les estacions de seguiment, només un parell a l’estació II que es troba a 20 m de fondària, però durant immersions efectuades pel centre de busseig Blaumar, que forma part del projecte de voluntariat, sí s’ha observat floració massiva a tres punts de la costa del Maresme. Algunes d’aquestes flors han fecundat i els fruits s’estan desenvolupant. A la darrera immersió efectuada el 21 de gener es van quantificar 12 flors /m2 i també es van observar fruits.

No es coneix la relació entre els factors ambientals i la floració de la posidònia, però hi ha la teoria que aquest procés, que cada cop sembla més habitual, podria ser una resposta a una situació d’estrès, com un temporal o l’increment de temperatura de l’aigua de mar a causa del canvi climàtic.
Davant d’aquesta situació, la planta sembla tenir una resposta que facilita la seva reproducció sexual i li permet augmentar així la seva supervivència.
Des del Projecte Alguer es farà seguiment dels punts de floració i l’estat de maduració dels fruits, que s’ha observat en poques ocasions al litoral català.

Projecte Alguer
El Projecte Alguer de Mataró es va iniciar al 1997 i és la iniciativa de voluntariat submarí més gran de Catalunya. Va ser pionera dels actuals programes de ciència ciutadana per involucrar a la societat en programes científics i on la ciutadania col·labora en l’obtenció de dades mitjançant les seves observacions. Té com a missió conèixer l’estat de conservació i l’evolució de l’alguer de Mataró, i difondre els valors mediambientals d’aquest espai. El club mataroní SPAS i l’Escola del Mar de Badalona coordinen aquest projecte de seguiment amb la participació de l’Ajuntament de Mataró, el centre de busseig Blaumar, la Confraria de Pescadors de Mataró, i amb l’assessorament científic de la Universitat de Barcelona (UB).

L’alguer de Mataró ocupa una extensió de 600 ha, davant la costa de Mataró, i l’estudi fa el seguiment d’una part representativa d’aquesta praderia de posidònia, que és la més important de la costa de Barcelona.
Forma part d’un espai submarí de 2.906,36 hectàrees, protegit per la Xarxa Natura 2000 amb el nom Costes del Maresme, i que va ser declarat Zona d’Especial Conservació (ZEC) l’any 2014. L’Ajuntament de Mataró ha rebut al 2021 suport tècnic de la Diputació de Barcelona per elaborar conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Posidònia 2021 un Pla d’acció per implicar la ciutadania i els agents locals com a eix fonamental de la gestió d’aquest espai marí, i per avançar en la seva protecció i difusió.

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Mataró

Deixa un comentari