Publicat el 26/03/2020

El passat 17 de març, la Cambra del Llibre de Catalunya, institució formada per editors, distribuïdors, llibreters i impressors, va decidir posposar la celebració de la diada de Sant Jordi atesa la situació provocada per la COVID-19. En el comunicat emès per aquest ens s’explica que s’ha acordat celebrar Sant Jordi abans de les vacances d’estiu, amb parades i signatures d’autors al carrer, però sense indicar cap data en concret.

Segons la Cambra, el dia de la celebració es fixarà més endavant i estarà en funció de l’evolució de la pandèmia. No obstant això, asseguren que, en el cas que el 23 d’abril les autoritats sanitàries haguessin aixecat la prohibició de tancament de les llibreries, podria celebrar-se un Sant Jordi redimensionat i adaptat a les circumstàncies, és a dir, sense parades als carrers ni signatures de llibres.

La suspensió de la diada de Sant Jordi és una estocada al món del llibre, un sector ja de per si delicat i que ara està patint una de les pitjors crisis dels darrers anys. La Cambra estima que encara que les mesures de restricció de moviments no s’allarguessin més enllà de Setmana Santa, les pèrdues podrien afectar un terç de la facturació de l’any. És per això que ja ha fet arribar a les diferents administracions un paquet de mesures per poder enfrontar-se a una situació que «està posant en perill la continuïtat de l’ecosistema editorial a Catalunya».

En espera que es fixi una nova data per a la celebració del Sant Jordi tradicional, amb parades al carrer, i amb l’objectiu de donar suport al sector, s’han impulsat diverses iniciatives online per fomentar la venda de llibres. És el cas de llibreriesobertes.cat, que impulsa la cooperativa Som i l’agència de comunicació Mortensen, per comprar ara els llibres que es podran recollir quan s’acabi el confinament; i @SantJordiacasa, que difon per la xarxa escriptors i les obres que es podran comprar passat el confinament.
L’escenari que es planteja ara per ara és del tot diferent a l’acostumat i s’anirà modificant a mesura que avancin els dies. Caldrà veure, doncs, si el 23 d’abril podrà celebrar-se la diada dins les llibreries, i en quin dia estiuenc s’instal·laran les parades per tal que la festa literària ompli, com sempre, els carrers.

 

Deixa un comentari