L’exposició “Què mengem avui?” de la Diputació de Barcelona visita el Museu del Turisme de Calella a partir del 4 de febrer i fins al 24 d’abril
L’exposició “Què mengem avui?” de la Diputació de Barcelona visita el Museu del Turisme de Calella, a partir del 4 de febrer i fins al 24 d’abril
Comissariada per la cuinera Ada Parellada i l’antropòloga Agnès Villamor, l’exposició convida a reflexionar sobre els hàbits alimentaris, el seu efecte en l’organisme i l’impacte en l’entorn i el planeta
Mostrar com fets tan quotidians com menjar, cuinar o fer la compra estan condicionats per múltiples factors és un dels objectius de l’exposició “Què mengem avui?”, que aborda els aspectes culturals de l’alimentació sense oblidar els naturals i mediambientals.
En definitiva, l’exposició produïda pel Museu de Ciències Naturals de Granollers amb l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona vol respondre a la pregunta: Per què mengem el què mengem?
Per als responsables de la mostra el que mengem és una pràctica que integra natura i cultura, creant un univers simbòlic i uns valors culturals.
L’exposició, que incorpora així la dimensió antropològica al fet alimentari, s’estructura en diferents àmbits representats dins d’una llar, on cada concepte correspon a una estança a la qual s’atorga un significat.
Com a activitats complementàries a la mostra, la comissària Ada Parellada oferirà una visita comentada divendres 4 de març.
També es programa un taller ambientat a l’època de finals de segle XIX i principis del XX en el qual es simularà, amb la participació dels assistents, com organitzar un gran banquet, divendres 1 d’abril.
Estrenada al Museu de Ciències Naturals de Granollers l’abril de 2020, l’exposició estarà al Museu del Turisme de Calella del 4 de febrer al 24 d’abril i després seguirà la itinerància per la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Nou catàleg i vídeos accessibles
En motiu de l’exposició s’ha editat un catàleg receptari amb una cinquantena de receptes, apunts teòrics i una sèrie de recomanacions per prendre consciència sobre la responsabilitat social i ambiental que implica adquirir i cuinar els aliments, l’organització i la necessitat de repartir les tasques relacionades amb l’alimentació i, en definitiva, els efectes que té en la nostra vida i el nostre entorn.
El catàleg es pot adquirir al museu i a la Llibreria de la Diputació en el següent enllaç.
La visita a l’exposició es completa amb 11 vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil, especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives. En aquestes gravacions es presenten els continguts de la mostra en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.
Redacció
Imatge i font: Diputació de Barcelona