Punt d'interès | La Clau -Revista gratuïta del Maresme


La Cella Vinaria de Vallmora està situada a la localitat de Teià, a la comarca del Maresme, província d Barcelona. El jaciment va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC, amb el seu màxim desenvolupament en els segles I i II dC.

Descobert el 1966, el jaciment permet explicar com s'elaborava el vi a l'època romana. Conserva vestigis de les sales de premsat ("torcularia"), dels dipòsits de most ("laci") i de gerres de ceràmica semisoterrades ("dolia defossa") per a la fermentació i l'envelliment del vi.

El segell de plom ("signaculum" de Vallmora) descobert el 2003 porta una inscripció que revela els noms del responsable i del propietari de l'explotació vitivinícola de Vallmora, a inicis del segle II dC. "Epictetus [esclau de] Lucius Pedanius Clemens", tots dos integrants d'un grup familiar dels més notables de Barcino (Barcelona). Uns anys més tard, trobem Pedanius Epictetus ja com a home lliure exercint el càrrec de "sevir augustal", segons la inscripció d'un pedestal dedicat per la seva esposa Acilia Arethusa, trobat a Barcino.

Vint segles després, el Parc Arqueològic Cella
Vinaria permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l'època romana.

El parc arqueològic està compost pel Centre d'Atenció Turística (CAT), punt d'informació i espai tematitzat sobre la la romanització a Catalunya i la seva relació amb la vinya i el vi, i el jaciment arqueològic de producció de vi d'època romana, Cella Vinaria de Vallmora.

Es conserven els dipòsits i part de les estructures i s'han reconstruït dues de les sis premses originals. El jaciment consta a més de camps de sitges, camps de "dolia", forns d'època ibèrica i forns d'època romana. També es documenta una necròpolis tardo antiga. I compta amb vinyes, en programa d'arqueologia experimental.

Perfectament integrat en el marc del conjunt arqueològic, el CAT de Teià explica la llarga tradició del país en el cultiu de la vinya i la producció vitivinícola, de manera que es converteix, alhora, en un magnífic recurs cultural i un nou punt de atracció turística.

Característiques de la visita

Durada del recorregut: 60 minuts
Informació a: Català / Castellà / Alemany / Francès / Anglès / Italià
Visites guiades prèvia reserva
 


Adreça
Carrer d'Ernest Lluch, 40 08329 Teià, Barcelona
Horari
Horari (tot l'any)
Dissabte de 10:00h a 18:00h. Diumenges de 10:00h a 12:00h
Preu de l'entrada
 
Visita lliure: 3,5 euros / Visita gui