Edifici octagonal

El 1969 es va descobrir la primera troballa de restes arqueològiques a la zona, a l´alçada de la Gran Via. Concretament, es van descobrir uns  mosaics que ja van fer suposar de l´existència d'una important vil·la romana. Des d'aleshores, cada treball a la zona de Can Ferrerons ha suposat la descoberta de restes arqueològiques.

L'any 2000 es va realitzar la troballa de la finca octagonal, una veritable raresa arquitectònica en un excepcional estat de conservació. Aquesta finca és la part que ara ja es pot visitar i consta d'uns 550 m2. La resta de l'edifici continua soterrat al subsòl dels carrers Enric Granados i Santiago Rusiñol.

L'edifici octagonal romà va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC. Sembla ser que va ser projectat com a pavelló de rebre per part d'un personatge ric de l'època, tal i com ho demostra la presència del "balneum", els banys privats de la vil.la, i les habitacions més grans, on s'hi farien banquets. Posteriorment, cap a finals del segle V, es va transformar en centre de producció vitivinícola. D'aquesta època s'han trobat restes d´una premsa, diversos dipòsits i nombroses tenalles per a la conservació de vi. També s'ha demostrat l'ús del jaciment com a forja de ferro i, en una última època, la seva utilització com a necròpolis.  

En total, s'han identificat un total de 22 àmbits a l'interior de l'octàgon, a més del forn que escalfava els banys.
Les excavacions al jaciment han reportat una gran quantitat de material arqueològic: agulles i plaques de bronze, claus, tiges i fulles de ferro, vidre, estris realitzats en os, maons, teules, àmfores, ceràmica comuna i de taula, fragments de columnes o monedes d'època baix imperial. La majoria d'aquests materials es poden veure al .MEP, el Museu de l'Estampació de Premià de Mar. 

Els treballs d'accessibilitat i obertura al públic del Museu Romà de Premià de Mar es van iniciar durant  la tardor de l'any 2014 i el cost ha estat de 164.954,28€ (IVA inclòs). Aquesta obra s'inclou dins el Pla de Barris, per la qual cosa compta amb una subvenció de la Generalitat de Catalunya d'un 50%. A banda, també rebrà una subvenció de 52.340€ per part de la Diputació de Barcelona.


Adreça
Carrer d'Enric Granados, 115, 08330 Premià de Mar, Barcelona
Horari

Museu Romà de Premià de Mar
Enric Granados 115
Visites concertades: museuroma@premiademar.cat
Telèfon: 93 752 91 97