Des del segle XVIII el Maresme ha estat una zona on el tèxtil i l’estampació han esdevingut importants motors per a l’economia de totes les poblacions de les que formen part. No sent menys, Premià de Mar ha depès sempre de l’activitat fabril, més concretament, del sector de l’estampació.  

La fàbrica de can Puiggròs, “Lyon Barcelona S.A.” fou coneguda arreu per ser la pionera i quasi gairabè l'única indústria en tot el territori espanyol dedicada a l’estampació a la lionesa, coneguda actualment com a serigrafia. Consistia en la col·locació d’uns marcs sobre una tela de sedàs tensada. Llavors, un cop impermeabilitzada parcialment, la pasta que hi havia dins els marcs es feia córrer per damunt amb una rasqueta i la pasta travessava la tela de sedà per les parts permeables estampant el teixit de sota. 

Aquest complex procés es va anar mecanitzant i difonent ràpidament. Els motlles eren barats i permetien crear teixits amb la quantitat de colors desitjada, sense límit, cosa que permetia obtenir tot tipus de teixits de mil i un tipus, dibuixos i tonalitats. 

El producte es va acabar estenent tant ràpid que la fàbrica va acabar esdevenint de grans dimensions. Això va fer que quasi tot el poble hi estigués involucrat, ja sigues com a gravadors, dissenyadors, dibuixants... i que la vila depengués d’aquesta indústria. Com que el complex fabril era conegut arreu per la seva singularitat, també havia de comptar amb un edifici que li fes honor.

Així doncs, el promotor es va decidir l’any 1898, el mateix any que Espanya perdia les colònies americanes, a construir un esplendorós edifici modernista. Aquest està format per una gran nau central amb un cos més elevat, com si fos una torre. Al costat de l’entrada hi ha la porteria, amb un destacable porxo metàl·lic. Més endavant, la xemeneia d’expulsió de fums, que es converteix en l’element més característic de les indústries catalanes del segle XIX. Tot l’edifici, de maó vist, va esdevenir escola anys més tard. 
Adreça
Colegio Público la Lio Carrer de Joan Prim, 30, 08330 Premià de Mar, Barcelona