El museu de Premià de Mar és l’únic museu a l’Estat espanyol especialitzat en l’estampació tèxtil. Per aquest motiu, i pel fet de formar part del Sistema territorial del mNACTEC, té caràcter de museu nacional. Ubicat a l'edifici de l'antiga Fàbrica del Gas té com a objectiu principal explicar l'estampació, com a tècnica, a través del temps i, especialment, l'important paper d'aquesta activitat econòmica com a base de la industrialització de Catalunya. Es pot visitar l’exposició permanent, dedicada a l'Estampació tèxtil, també s’ofereixen exposicions temporals i diverses activitats per a grups, visites guiades, demostracions d'estampació i tallers a l'espai de l'Obrador del Museu.


Exposició permanent
 
L’exposició permanent dedica especial atenció a la història de la tècnica, la química i l’art de l’estampació manual, com també la industrialització del procés d’estampació. Les robes de cotó pintades que arribaven de l’Índia els segles XVII i XVIII,  van representar un canvi radical en els costums del vestir, per la introducció del cotó a Europa i per les noves decoracions sobre teixit. En el segle XVIII, Catalunya, i molt especialment Barcelona, van ser destacades protagonistes  en aquest procés d’inici de la indianeria europea.

Des del 2004 l’exposició permanent es va completant per fases seguint el projecte museogràfic.  Alguns dels àmbits tractats en els diferents espais de l’exposició són: l’estampació manual d’indianes, l’aventura del comerç amb l’Orient: el cotó, el blanqueig del teixit, la química del color, el gravat per a l’estampació fins al segle XIX. El 22 de novembre de 2009, si hi inaugurà la secció dedicada a l’estampació a la lionesa, tècnica encara vigent i molt vinculada durant gran part del segle XX al treball tècnic i artístic de nombrosos professionals dibuixants i gravadors del Maresme i sobretot especialment de Premià de Mar


Adreça
Museo de la Estampación de Premià de Mar, Carrer Joan XXIII, 8, 08330 Premià de Mar, Barcelona