Des de principis del segle XVIII es tenen notícies de trobades d'objectes d'època romana al barri del Pla d'en Boet. L'any 1961 es van descobrir les restes d'una important vil·la senyorial. Aquest mateix any, l'Ajuntament de Mataró va adquirir els terrenys del jaciment i es van fer les primeres excavacions. L'any 1964, a causa de la importància de les troballes, la vil·la romana de Torre Llauder va ser declarada monument historicoartístic d'interès nacional. L'any 1980, es va obrir al públic una primera fase i el 1988 la totalitat de les instal·lacions.


La vila romana de Torre Llauder és una casa senyorial de caràcter rural construïda a finals del "segle I" ac, seguint el model d'explotació agrícola de l'època romana. Al llarg de la seva història la vila va passar per diferents etapes constructives. De la primera època s'han localitzat les restes d'un taller de fabricació d'àmfores. A principis del "segle I" dc es van construir les estructures bàsiques de les edificacions que han arribat fins als nostres dies. Entre el final del segle II i l'inici del segle III la casa va passar per moments de màxima esplendor i va ser ampliada amb l'edificació de noves dependències. A finals del segle III es va iniciar un període de decadència i es van abandonar alguns estances. La vida de la vila va perdurar, però, fins a l'alta edat mitjana.

Les restes que es conserven actualment corresponen al sector senyorial de la casa: les estances dels propietaris, un pati i un jardí, la zona dels banys i la instal·lació de les latrines i de les clavegueres.
De tot el conjunt s'han recuperat elements arquitectònics, decoratius i escultòrics, així com nombrosos objectes ceràmics i de vidre que s'exposen a la seu central del Museu de Mataró.


Adreça
Av. del President Companys, 103
Horari
Direcció:
Av. Del President Companys, 103
Tel. 93 758 24 01/93 741 29 30 (reserva de visites per a grups)
a / e: museum@ajmataro.cat
horaris:
Visita guiada tots els dissabtes excepte festius