Can Modolell, l’antic can Lledó, és una masia situada al nord de Cabrera, al camí de can Segarra. En les seves terres, molt a la vora del mas, tocant al camí, hi ha el jaciment on s’han descobert vestigis que van des de l’època ibèrica fins a la baixa edat mitjana. Les restes més rellevants del conjunt són, però, les estructures del que podria haver estat un temple pagà dedicat al déu persa Mitra. Precisament, la datació dins la segona meitat del segle I dC d’una de les àrules (altar) dedicades a Kautes, dóna la datació més antiga per a un testimoni de culte mitràic dins de la península Ibèrica.Anterior

 • Can Modolell 4
 • Can Modolell 4
 • Can Modolell 3
  Can Modolell 3
 • Can Modolell 2
  Can Modolell 2
 • Can Modolell 1
  Can Modolell 1
 

Les troballes més antigues del jaciment consisteixen en ceràmiques residuals (segles IV a I aC) pertanyents a l’etapa ibèrica. A partir d’aquí, s’estableix una primera fase constructiva que aniria del 50 aC fins l’època d’August. La segona correspondria a l’època de Claudi, la tercera al baix Imperi (finals del segle II o inicis del III) i la quarta a una fase tardo antiga (segona meitat avançada del segle V o molt al principi del segle VI). Finalment, s’estableix una fase medieval amb tres enterraments en cista i,encara posteriors a ells, un conjunt de quinze fosses datades en el segle XII, així com parets que podrien pertànyer al temple de Sant Joan.

Atès que part del jaciment encara està pendent d’excavar, segueix en peu la discussió sobre quina hauria estat la seva funció. En un primer moment, es va pensar que es tractava d’una vil·la romana, tot i obrint la possibilitat que també hi pogués haver un temple pagà. Amb les troballes successives d’elements de culte, especialment a Mitra, va anar prenent cos la idea que es tractava d’un mitreu. Les darreres excavacions fetes el 2011, semblen descartar pel moment que aquest santuari estigui associat a una vil·la. Sembla clar que el santuari no era sols a Mitra, ja que també s’han trobat dedicacions a altres divinitats, potser associades a ell o potser independents: Neptú, potser un Silvà i una deessa del panteó romà. L’assimilació cristiana d’aquest santuari pagà amb el culte a Sant Joan és altament probable, tot i que no ha estat comprovat El culte al déu solar Mitra hauria quedat encobert per l’advocació al sant del solstici d’estiu i de la celebració del foc: Sant Joan.

La masia

Data del segle XVI-XVII i té els habituals tres cossos, amb elements arquitectònics gòtics, renaixentistes i neoclàssics. El mas va pertànyer als Lladó des del segle XVI, però actualment és propietat de la família Modolell. Sembla que al segle XI la masia s’anomenava de Sant Joan atès que al seu davant hi ha les runes que podrien pertànyer a l’església dedicada a Sant Joan Baptista.


Adreça
Camí de Can Segarra, 26-30 08349 Cabrera de Mar
Horari

Entrada gratuïta cada primer diumenge de mes de 10:30h a 13:30h. Resta de dies i horaris només visites concertades.