Publicat el 07/07/2017

El Consell Comarcal del Maresme està duent a terme a Premià de Dalt, en col·laboració amb l’Ajuntament, una prova pilot per controlar la plaga de mosca blanca. Aquest insecte que ataca les figueres de moro no és nociu per a la salut, però sí que provoca moltes molèsties al veïnat

L’Ajuntament de Premià de Dalt no vol que es torni a repetir l’experiència de l’estiu passat en què molts veïns, principalment del barri del Remei, es van veure afectats per la plaga de mosca blanca. Aquest insecte, de petites dimensions, es veu fortament atret per la llum i, a les nits, envaeix habitatges i terrasses alterant la vida del veïnat. Per tal de controlar la plaga, l’Ajuntament ha demanat la intervenció del Consell Comarcal del Maresme.

Els tècnics comarcals insisteixen que la solució definitiva és arrencar les figueres de moro properes a zones habitades, però és una actuació complicada tota vegada que aquests cactus es troben majoritàriament en terrenys privats. Davant d’això i després d’analitzar diferents alternatives, s’ha optat per fer un tractament de les plantes afectades a partir d’un producte (concentració de sabó fosfòric i oli) de baix impacte ambiental. Els seus efectes són més lents, però es garanteix que no altera l’equilibri natural.

Es tracta d’una prova pilot en què es geolocalitzen totes les plantes tractades i es fa un seguiment de la seva evolució.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha començat a retirar les opunties que llinden amb l’espai públic.

 

La mosca blanca

La mosca blanca, també coneguda com a caparreta vermella o cotxinilla del carmí és una espècie que parasita, de forma natural, a la figuera de moro. De fet, exerceix un control biològic natural d’aquest cactus que és molt invasor.

El seu cicle vital comença amb la posta d’ous sobre la planta. Després d’eclosionar apareixen les nimfes, clarament reconeixibles pel seu color vermell intens i la seva forma ovalada. En aquest estadi inicia la producció d’uns filaments blancs semblants al cotó fluix que acaben cobrint la planta i protegint el creixement de l’insecte.

Finalment, quan arriben a la fase adulta, les femelles es mantenen a la planta i els mascles (que són els que tenen ales) migren cap a altres àrees. És en aquest moment, quan tendeixen a concentrar-se sobre els punts emissors de llum de carrers i habitatges.

 

Simptomes d’afectació de les figueres de moro

Les opunties, o figueres de moro, afectades són clarament visibles. Les seves pales apareixen cobertes per una espècie de melassa blanquinosa. A més, en funció del grau d’afectació, presenta zones groguenques (clorosi) i zones negres (necrosi) que indiquen que el paràsit ja ha succionat tota la saba i la planta mor.

Deixa un comentari