Publicat el 29/05/2019

S’han organitzat activitats arreu de l’àrea Metropolitana Nord per prevenir el consum de tabac, motivar els fumadors a deixar aquest hàbit i fer difusió del suport que s’ofereix des dels centres per aconseguir-ho

Les malalties relacionades amb el tabaquisme són un dels motius principals de visites a les consultes en l’àmbit sanitari, en general, i en l’atenció primària, en particular. Sabedors d’aquest fet, professionals de diversos equips d’atenció primària (EAP) al llarg i ample del territori surten aquests dies al carrer amb les agendes plenes d’activitats gratuïtes. Des de taules i xerrades informatives, a concursos, passant per caminades i vídeos per publicar a les xarxes socials. Però, tot i les diferències, totes les activitats comparteixen un comú denominador: motivar en la lluita contra el consum del que constitueix la primera causa de pèrdua de salut i de mort prematura en els països desenvolupats: el tabac.

Totes les activitats estan programades dins la vintena Setmana sense Fum que es celebra del 25 al 31 de maig. Aquest any, a més, coincideix la seva última jornada amb el Dia Mundial sense Tabac impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a nivell internacional. Aquest any la campanya de l’OMS se centra en el tabac i la salut pulmonar. D’aquí que a moltes de les activitats organitzades des de l’Institut Català de la Salut durant la setmana es facin mesures de monòxid de carboni (CO) en aire espirat i de capacitat pulmonar. Els ràpids resultats d’aquestes proves permeten conscienciar in situ a les persones sobre el dany que provoca a l’organisme l’exposició al tabac.

Barcelonès Nord i Maresme
Als mercats municipals Singuerlín, Sagarra i Fondo de Santa Coloma de Gramenet, divendres 31 de 10 a 13h aproximadament s’instal·laran unes taules informatives que porten per lema “Vols deixar de fumar? Et podem ajudar”. Es motivarà l’abandonament de l’hàbit de fumar mesurant el monòxid de carboni (CO) en aire espirat i l’edat pulmonar dels interessats i s’informarà dels tractaments disponibles i el suport que s’ofereix des dels seus centres de salut.- Al CAP Llefià de –– Badalona es pot visitar durant tota la setmana l’exposició fotogràfica titulada “Si nosaltres podem, tu també pots” en la que es mostren pacients que han aconseguit deixar de fumar.
Al CAP Sant Roc del mateix municipi s’instal·larà una taula informativa divendres 31 al matí on també faran mesures de CO en aire espirat i oferiran material   divulgatiu.
Professionals dels CAP Fondo i CAP Gran Sol han gravat vídeos amb missatges com “ Vine amb mi, seu i comencem a fer feina!” o “Engresqueu-vos en l’aventura de deixar de fumar” per animar els fumadors a deixar el consum i que ho facin amb suport professional. Es penjaran als perfils @icssantacoloma i @sapbadalona.

A l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona, l’Institut Català de la Salut (ICS) gestiona els dispositius d’atenció primària de les comarques del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. En aquestes comarques, els serveis de l’ICS ofereixen assistència a més d’1.4000.000 persones pertanyents a 70 municipis. Els professionals que hi treballen formen un total de 63 equips d’atenció primària i 37 unitats assistencials de suport, i estan repartits en 107 centres de salut. Trobareu més informació a: http://ics.gencat.cat/ca/inici/

 

Deixa un comentari