Per prevenir l’addicció a les pantalles, es realitzaran unes sessions a dues escoles de Mataró
Aquest curs escolar 2019-2010, i adreçades a totes les famílies de Mataró, es realitzaran dues sessions per ajudar a prevenir aquest tipus d’addicció entre els més joves
L’ús generalitzat i intensiu de les noves tecnologies (internet, xarxes socials, mòbils, videojocs, jocs en línia, etc.) per part dels infants i els adolescents genera una inquietud creixent entre els familiars i els professionals, donat que a vegades certs usos excessius poden derivar en una dependència o una addicció conductual o comportamental.
Els instituts Alexandre Satorras i Josep Puig i Cadafalch han estat els centres seleccionats per acollir les dues sessions informatives per prevenir l’addicció a les pantalles. Tenen com a objectiu que els pares coneguin l’estat actual de l’ús de les xarxes social, telèfons mòbils, videojocs i jocs d’atzar entre els adolescents, donar a conèixer les estratègies per prevenir un ús inadequat i saber detectar a temps un ús problemàtic.
Les sessions aniran a càrrec de les psicòlogues Sara Sòria i Cristina Martínez i estan obertes a les famílies de tots els centres d’ensenyament de la ciutat.
Pautes de bon ús d’Internet i les xarxes socials:
– No disposar de connexió a Internet en el dormitori. L’accés a Internet hauria de ser des d’un lloc comú de la llar.
– Fer un ús compartit d’Internet
– Establir un horari d’ús i garantir que es realitzen activitats alternatives
– Utilitzar les pròpies eines d’Internet per afavorir el control parental
– Pactar prèviament quin ús es farà d’Internet o de les xarxes socials (quines pàgines es visitaran, quines imatges es penjaran…)
– No utilitzar Internet ni les xarxes socials únicament per passar l’estona o per avorriment
– Evitar “navegar sense rumb”
– Buscar i programar activats alternatives incompatibles amb la connexió a Internet
– Consensuar amb els fills unes regles d’ús i plasmar-les en un contracte, amb drets i obligacions
– Parlar amb els fills de la importància del bon ús de les xarxes i dels riscos que comporten
– Potenciar els seus valors i el sentit comú, perquè ells mateixos ho apliquin i facin un ús responsable
– Depenent de l’edat, és recomanable que només tinguin accés a Internet amb la supervisió d’un adult Videojocs i jocs d’atzar en línia.
A part de consells pel bon ús del mòbil, la tauleta, Internet en general i xarxes socials, en aquestes sessions també es parlarà dels senyals d’alarma que poden indicar que els nostres fills tenen un problema d’addicció als videojocs o a determinats jocs d’atzar en línia i com pot actuar la familiar per prevenir-ho.
Calendari:
La primera sessió se celebrarà el proper dilluns dia 10 de febrer a les 19h, a l’Institut Alexandre Satorras (Av. Del Velòdrom, 37).
Al mes de maig, el dilluns 18, tindrà lloc la segona sessió a l’Institut Josep Puig i Cadafalch.
Pel curs vinent -octubre o novembre de 2020- està previst realitzar una nova sessió a l’Escola Pia.
Aquestes sessions estan organitzades pel Servei de Protecció Civil i Salut de l’Ajuntament i la Unitat de joc patològic i altres addiccions no tòxiques del Consorci Sanitari del Maresme