Publicat el 12/01/2016

 

Davant l’anunci del tancament del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Mataró, l’SPAM ha fet públic el seu posicionament envers la decisió.
Segons informa la protectora, aquesta entitat gestiona aquest centre des de fa 10 anys, però el 25 de març l’haurà d’abandonar perquè l’Ajuntament de Mataró afirma que les instal·lacions no estan en condicions òptimes per atendre els animals i adaptar-les costaria massa diners.
El govern municipal trasllada la gestió del servei al Consell Comarcal, que disposa d’un centre d’acollida a Argentona.

La presidenta de la SPAM, Sílvia Serra, diu que tot l’equip està molt consternat davant la notícia perquè segons sembla la decisió és per motius polítics i no pel benestar dels animals.  “Ofereixen el servei al refugi del Consell Comarcal del Maresme sense un concurs públic quan aquest centre mai ha prestat aquest delicat servei a Mataró i, a més, sembla que el faran de forma incompleta sense cobrir aspectes importants per garantir la seguretat i salut pública”, afegeix. En aquest sentit, cal recordar que la recollida anual d’animals rodamóns de la capital del Maresme ascendeix a uns 800 gossos i gats.
“Des del 2005 els oferim un servei excepcional de recollida i acollida les 24 hores del dia i els 365 dies l’any, una feina que és reconeguda i rebuda amb èxit i reconeixement a tot Catalunya”, apunta Serra.
Per això, la decisió trasbalsa i sorprèn l’equip de la SPAM, sobretot per les formes. “No ens ho han notificat degudament ni ens han deixat fer una contraoferta. Les formes no són les adequades per una entitat que hi treballa des d’una dècada sense queixa per part de ningú”, comenta.

Per la seva banda, l’Ajuntament, en un comunicat puntualitza que tot i que la llei estableix que dos mesos abans de la finalització d’un contracte se n’informi a l’empresa contractant, un mes abans del termini establert per llei, l’Ajuntament i la SPAM van mantenir una reunió, el passat 14 de desembre, en la qual se’ls va informar de la impossibilitat de prorrogar el contracte vigent. En la reunió també es va  deixar oberta la possibilitat que la SPAM gestioni les colònies de gats, una vegada l’entitat presenti l’informe de gestió sobre aquestes, i que s’habiliti una nova gatera a Cal Pilé. 

Des del consistori també informen que estan negociant amb el Consell Comarcal del Maresme el conveni per a la gestió del servei municipal de recollida i acollida d’animals domèstics i les condicions del servei veterinari 24 hores els 365 dies de l’any. Aquest centre, afegeixen, té l’experiència i capacitat per acollir els animals provinents de Mataró i assegurar-los una estada adequada.
També defensen que amb el canvi de gestió volen seguir donant un servei de qualitat en l’atenció dels animals i alhora gestionar amb eficàcia els recursos municipals.
Alhora, per incentivar l’adopció d’animals, l’Ajuntament bonificarà els dos primers anys el 100 % de la taxa de tinença d’animals a les persones que n’adoptin un en els centres d’acollida municipal o comarcal.
El consistori remarca que va adjudicar a la SPAM el servei de la gossera municipal per un termini de 6 anys amb la possibilitat de pròrroga. La possibilitat de poder-lo allargar fa necessari adequar les instal·lacions per atendre els animals en òptimes condicions. També asseguren que les instal·lacions de la gossera municipal no reuneixen en aquests moments totes les condicions òptimes per als treballadors ni poden garantir una bona atenció als animals allotjats i no poden prorrogar un contracte amb una empresa si les instal·lacions que han d’oferir el servei no són les adequades. La millora de les instal·lacions i adequar-les a la normativa vigent tindrien un cost al voltant dels 500.000 €.
L’Ajuntament de Mataró va construir el 2000 un refugi per a l’acollida d’animals situat a Cal Pilé que va cedir a la SPAM. En aquest espai l’entitat podrà continuar amb la seva tasca, afirmen.

Deixa un comentari