Publicat el 16/07/2021

La patronal es reuneixenamb els col·lectius de diferents sectors i amb representants d’entitats i administracions locals per posar les pimes i autònoms del territori al pont de comandament de l’economia.

Així ho ha expressat la patronal en un esmorzar amb mitjans a Mataró durant una visita institucional del president de PIMEC, Antoni Cañete, qui ha anunciat un gran acte d’activisme empresarial el 21 d’octubre, on ha cridat a participar a totes les pimes i les persones autònomes del Maresme i el Barcelonès Nord.

Des de PIMEC també s’ha destacat que el Maresme i el Barcelonès Nord fan una aportació al PIB català del 7% amb un teixit productiu on els serveis representen el 67% (dels quals comerç, hoteleria i restauració aporten el 53%) i on el nombre de pimes industrials és del 18%, i el tèxtil representa el 30% del total.
Antoni Cañete ha tornat a fer una crida a les administracions públiques per resoldre tots aquells problemes estructurals que ara mateix resten competitivitat a la nostra economia i perjudiquen la viabilitat i el creixement de les nostres empreses. “Els governs han de legislar pensant primer en els petits i prioritzant reformes i mesures com la immediata aprovació d’un règim sancionador contra la morositat i prioritzar els fons Next Generation cap a les pimes amb projectes de digitalització i sostenibilitat”, ha reclamat entre altres qüestions.

En la seva intervenció, el president de PIMEC Maresme – Barcelonès Nord, Joan Pera, ha dit sobre el gran pacte de col·laboració publico-privada pel desenvolupament inclusiu i sostenible que “aquest acord hauria de centrar-se en tres grans àmbits especialment sensibles al Maresme i el Barcelonès nord: l’acció pel clima, l’educació i recerca, i el creixement econòmic inclusiu”. Seguidament, ha posat alguns exemples d’accions concretes que es podrien dur a terme, com la millora de la xarxa elèctrica per avançar en la transició energètica i la descarbonització, amb punts de càrrega per vehicles elèctrics en polígons industrials i aparcaments públics en estacions de rodalies.
També en matèria d’infraestructures, ha proposat desplaçar la via del tren al seu pas per Mataró seguint el traçat de l’autopista, amb una estació nord amb connexió a un tren orbital Mataró-Granollers amb connexió R8-Cerdanyola-Universtitat Autònoma, que també connecti el Vallès amb el Tecnocampus.

A continuació, ha destacat la necessitat d’un impuls de la indústria, lligat a un programa d’eficiència energètica i rehabilitació d’espais (hotels, indústries, habitatges i edificis singulars) que contempli, per exemple, la recuperació de l’antiga fàbrica tèxtil per ubicar una gran bateria elèctrica que equilibri l’oferta i la demanda de la generació renovable, i un programa d’auto-consum renovable (fotovoltaic, mini-eòlica i bio-massa).
D’altra banda, sobre l’aigua i el medi aquàtic ha proposat un centre de recuperació de plàstics marins, en col·laboració amb el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, del CSIC i els ports del Maresme, així com la posada en marxa d’un programa d’eficiència en el consum de l’aigua, un pla d’indústria de producció de PET per tancar el cicle complet de residus com les ampolles i un centre de rentat de vidre per fomentar la seva reutilització en els hotels i els restaurants del territori.
En relació a l’educació, ha manifestat la urgència d’incorporar més ajuntaments i entitats locals al programa de beques per estudiants del Tecnocampus i de crear nous programes d’ajusts econòmics per Formació Professional i altres tipus de formació de diferents nivells. “Necessitem ampliar la capacitació de les persones per afavorir la seva inserció laboral, avançant en la transformació digital i reduint la taxa d’atur juvenil també amb ajudes a l’emprenedoria”, ha afegit.
Així mateix, ha posat de manifest la manca d’accions per captar indústria digital, audio-visual, i del videojoc i d’una acció vinculada a serveis assistencials, de salut, i d’hospitals privats per tractaments de cirurgia estètica d’alta gamma, així com la necessitat d’atraure sectors de gran valor afegit per diversificar la dependència del turisme, el tèxtil i la construcció al territori.

Finalment, ha assegurat que “tenim al davant el repte de la recuperació econòmica i social i, també, el de l’emergència climàtica”, tot insistint en l’existència de dos grans catalitzadors que determinaran profundament les bases de la societat del futur: la implantació de la sostenibilitat domèstica i empresarial i l’aprofitament dels fons europeus, que poden ajudar a generar les condicions que facin possibles les transformacions disruptives en l’àmbit de l’organització econòmica i tecnològica, així com els canvis legislatius que ens calen en aquesta matèria. “Però aquests factors no són suficients i el catalitzador de tot plegat ha de ser cultural, les causes som nosaltres i nosaltres som el canvi”, ha conclòs.

Durant la jornada, Cañete i Pera han estat acompanyats per diferents membres de la patronal: Àlex Goñi, vicepresident de PIMEC, José M. Puente, president de FEB-PIMEC, Victor Betran, Anna de Quirós, Vicenç Urrutia i Joan Carles Codina, vicepresidents de PIMEC Maresme- Barcelonès Nord, Carles Gironès, president de PIMEComerç al territori, Carlos Martínez, president de PIMEC Joves Maresme- Barcelonès Nord, Jacint Soler, cap del Gabinet de presidència de PIMEC, i Damià Fernández, secretari territorial.

PIMEC Mataró

Deixa un comentari