La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya inicia les representacions amb rècord d’entitats associades
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya comença les seves representacions sumant 48 entitats, 6 més que la passada edició
Enguany, les poblacions de Maçanet de la Selva, Sant Martí de Llémena, Calonge (Girona), Món Sant Benet, Cànoves (Barcelona) i Salou (Tarragona) enforteixen una entitat que tot just el proper 6 de desembre farà un any de la seva transformació en Federació.
Per a aquesta temporada 2019-2020 la junta dels pessebres, dirigida per Jordi Filella, s’ha posat tres reptes: “incrementar el nombre dels 119.000 visitants que l’any passat van passar per alguna de les representacions dels pessebres, fomentar que el jovent entri a formar part d’un canvi generacional i, indiscutiblement, que altres entitats se sumin al projecte de la Federació”.
Els pessebres vivents de Santa Pau, Navata, Prullans de la Cerdanya i Cànovas són els primers en iniciar la representació el proper dia 6 de desembre
“A Catalunya, tenim documents que acrediten aquesta pràctica des del segle XIV, tot i que no va ser fins el 1956 que es va organitzar el primer pessebre vivent modern a Andorra. Avui, gairebé totes les poblacions organitzen el seu propi pessebre vivent, amb particularitats pròpies que els fan singulars”, explica Jordi Filella, president de l’entitat que fa passar a redefinir-se com a federació ara fa tot un any. “Com a federació tenim una única veu, tenim un mateix objectiu i som més forts de cara a l’administració. Tot i axí, cada pessebre manté la seva personalitat”.
Novetats de l’edició 2019-2020
Els pessebres vivents associats a la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya porten ja alguns mesos assajant, provant atrezzo, renovant vestuari… I tot això gràcies a l’empenta voluntària d’un col•lectiu que creu “en la tradició popular i en la seva continuïtat com a mirall de la nostra societat”.
Els 48 pessebres mostraran a partir del 6 de desembre – els Pessebres Vivents Santa Pau, Navata i Cànoves són els primers que fan les seves representacions a Catalunya- la cultura popular amb pessebres en viu que representaran diferents escenes del naixement de Jesús en entorns naturals i medievals, com els de Bàscara, Santa Pau, Pont Llarg Manresa, Sant Pere de Ribes, l’Espluga de Francolí o Castell d’Aro entitat que, amb 60 anys de representacions, s’ha convertit en el pessebre vivent més antic de Catalunya.
Entre les novetats, d’enguany destaca:
– Món Sant Benet combina la representació d’un centenar d’actors i actrius amb projeccions i efectes d’última generació en un espai tan únic i emblemàtic com el monestir de Sant Benet, on es recrea l’únic pessebre autènticament medieval.
– Calonge: Celebració del 20è aniversari i per tant activitats sorpreses abans de les actuacions. Les representacions es fan al voltant del Castell medieval de Calonge.
– Maçanet: Enguany s’afegeix l’escena de l’esclopeter, ofici artesà propi de la vila que consisteix a construir sabates de fusta.
– Premià de Dalt: S’afegeix una nova escena de dimonis.
– Vila-sacra: Després de l’èxit de l’any passat, amplien a dos dies les seves representacions.
– Sant Feliu de Llobregat: En la passada edició van batre rècord d’assistents i enguany amplien a 4 dies les seves representacions.
– Sant Feliu del Racó: celebra el 10è aniversari de les seves representacions.
Però també cal destacar aspectes temàtics dels pessebres, com el de la Masia de -Castelló – Vandellós, que recupera els oficis antics; o el de rècord de l’estrella de Nadal més gran del món, com el de Joanetes a la Vall d’en Bas.
Els pessebres vivents són, per tant, una bona opció d’incrementar els visitants i per tant de vigoritzar l’economia de les poblacions més petites.
Més visitants, més entrades online
Els nous pessebres també formaran part del procés de digitalització de la Federació. A la passada edició, es van adquirir prop de 6.000 entrades a través del web www.pessebresvivents.cat i l’APP, xifra que s’ha vist incrementada en més d’un 60% respecte de la temporada de 2017-2018.
Pessebres vivents que formen part de la Federació:
Amer (Girona) – Bàscara (Girona) –Breda (Girona) – Brunyola (Girona) – Cànoves (Barcelona) – Canyelles (Barcelona) – Castell d’Aro (Girona) – Corró d’Avall (Barcelona) –Els Prats de Rei (Barcelona) – Fontcoberta (Girona) – Jesús (Tarragona) – Joanetes (Girona) – L’Espluga de Francolí (Tarragona) – La Pobla de Lillet (Barcelona) – La Pobla de Montornès (Tarragona) – La Torreta (Barcelona) – Les Gunyoles d’Avinyolet (Barcelona) – Les Torres de Fals (Barcelona) – Linyola (Lleida) – Manresa (Barcelona) – Martorelles (Barcelona) – Maçanet de la Selva (Girona) – Món Sant Benet (Barcelona) – Navata (Girona) – Pals (Girona) – Peralada (Girona)– Peramola (Lleida) – Polinyà (Barcelona) – Premià de Dalt (Barcelona) – Prullans de Cerdanya (Lleida) – Rupit (Barcelona) – Salou (Barcelona) – Santa Pau (Girona) – Sant Feliu de Llobregat (Barcelona) – Sant Feliu del Racó (Barcelona) – Sant Fost de Campsentelles (Barcelona) – Sant Guim de la Plana (Lleida) – Sant Martí de Llémena (Girona) – Sant Martí Vell (Girona) – Sant Quintí de Mediona (Barcelona) – Sant Pere de Ribes (Barcelona) – Tona (Barcelona) – Valls (Tarragona) – Vandellòs (Tarragona) –Viladecans (Barcelona) – Vilavenut (Girona) – Vila-sacra (Girona).