Per primera vegada una estudiant catalana guanya un dels premis a la Fira Intel ISEF | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 28/08/2012

La Intel ISEF és una de les més grans i prestigioses fira de treballs de recerca pre-universitaris del Món. Cada any uns 1.500 estudiants d’arreu del món hi participen.
Glòria Macià, participant del Programa Joves i Ciència, guanya un 3er premi de l’Intel ISEF 2012


Per primera vegada dos estudiants catalans han pogut assistir-hi a la Intel® International Science and Engineering Fair® (Intel ISEF), gràcies la Fundació CatalunyaCaixa. La Intel ISEF és la fira de treballs de recerca pre-universitaris més gran del món.


L’Adrià Arbués (Vilassar de Mar) i la Glòria Macià (Sabadell) van rebre el premi Fundació CatalunyaCaixa en l’Exporecerca Jove de 2011 i 2012, que organitza MAGMA, Associació per Promoure la Recerca Jove. Dels dos estudiants, la Glòria Macià, també ha estat la primera estudiant del país en rebre un guardó en aquesta important fira internacional.


Glòria Macià va entrar a formar part del Programa Joves i Ciència de la Fundació el 2010, en la primera fase del programa va participar en un projecte científic sobre Genètica i Biologia Molecular desenvolupat pel Centre de Regulació Genòmica (CRG). La participació en aquest projecte li va despertar un interès per fer una recerca sobre la mutació dels gens que regulen la pigmentació humana i poc a poc va anar desenvolupant i ampliant més la seva recerca i això l’ha portat a rebre nombrosos premis, entre els quals el 3er premi de la INTEL ISEF 2012.


Amb el seu treball guardonat: “Anàlisi de la pigmentació cutània humana” la Glòria va analitzar les probabilitats de què una mutació en un o més gens pugui afectar al procés de melanogènesis. L’estudi el va fer arrel de llegir una notícia sobre uns pares negres que havien tingut una filla blanca, d´ulls blaus i cabells rossos. Va desenvolupar un programa informàtic que projecta l´evolució de qualsevol tret genètic regit per les lleis de Mendel, com el color de pell i dels ulls.


L’Intel ISEF se celebra cada any en una ciutat americana, l’edició de 2012 es va celebrar a Pittsburgh durant el mes de maig. En aquesta fira científica i d’enginyeria, uns 1.500 joves d’arreu exposen i defensen els seus treballs davant de més de 1.000 jurats altament qualificats i reben la visita de milers de visitants encuriosits d’arreu, així com premis Nobel que s’interessen pels seus projectes. Cada any s’hi congreguen joves de 65 països amb molt talent i ganes de compartir la seva il·lusió per la recerca científica. El certamen reparteix cada any més de tres milions de dòlars en premis i beques. El projecte de la Glòria va ser seleccionat pel jurat com un dels tercers premis dotats en 1.000 dòlars.


Fins aquest any Espanya no estava representada a la International Science and Engineering Fair (ISEF), però el premi Fundació CatalunyaCaixa a l’Exporecerca Jove obre les portes per a què hi tingui una representació. Gràcies a les gestions iniciades per la Fundació, l’Associació MAGMA, és l’única organització que pot presentar candidats a l’Intel ISEF de tot l’estat espanyol.


El premi Fundació CatalunyaCaixa a l’Exporecerca Jove 2011 va ser atorgat a Adrià Arbués, que va ser el primer guanyador d’aquest premi amb el treball de recerca de segon de Barxillerat “Digitalització d´una pissarra d´entrenador de bàsquet. Les noves tecnologies aplicades a l´esport” i que consisteix en una tablet que amb una aplicació interactiva facilita la feina tàctica dels entrenadors alhora que millora la comunicació i presentació de la informació als jugadors que reben les instruccions. L’Adrià va participar també, junt amb la Glòria Macià, a l’Intel ISEF 2012.


En la propera edició de l’Exporecerca Jove de 2013, Fundació CatalunyaCaixa atorgarà dos nous premis per a què dos joves més puguin participar a l’Intel ISEF de 2013 que se celebrarà a Phoenix, Arizona.

Deixa un comentari