Publicat el 08/04/2022

La Policia Local, conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, ha posat en marxa el programa Mobilitat Segura, adreçat als adolescents i joves de la població

 

 

El passat 28 de març i 1 d’abril es van dur a terme les primeres sessions de Mobilitat Segura destinades a l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Turó d’en Baldiri, i el proper 29 d’abril serà el torn dels dos grups de 2n.

Aquesta formació s’impartirà amb caràcter anual i servirà per treballar a l’aula les problemàtiques relacionades amb la seguretat viària més destacades en cada moment. Enguany, el tema que requereix més atenció són els Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) i, de manera molt específica, el patinet elèctric, que s’ha convertit en el mitjà de transport per excel·lència dels joves.

Patinets elèctrics
En principi, els VMP van aparèixer com una alternativa ecològica, eficient, barata i pràctica de transport urbà, i van irrompre amb força en l’escena de la mobilitat urbana, especialment entre les franges de població més joves. En conseqüència, ràpidament va sorgir la necessitat de regular-ne l’ús, com finalment han fet les autoritats del trànsit, amb la finalitat d’harmonitzar la seva convivència amb els vehicles motoritzats i, sobretot, de garantir la integritat dels vianants, que representen l’actor més vulnerable de la mobilitat.

Rere la pregunta Saps que si vas en patinet elèctric condueixes un vehicle? s’aborden moltes qüestions relacionades amb la seguretat i la responsabilitat dels seus usuaris.

“En molt poc temps, infants i joves han passat de divertir-se amb una joguina a conduir un vehicle, i això ja no és un joc”, observen des de la Policia. Per això, els instructors que condueixen les sessions tracten de fer-los reflexionar sobre la responsabilitat que comporta la seva conducció i potencien les seves competències.

Objectiu: ser competents
Ser competent en matèria de mobilitat vol dir ser capaç de canalitzar les potencialitats que tothom té en l’ús de les vies públiques per moure’s d’una forma segura, ja sigui com a vianant, com a passatger o com a conductor. Les competències per a la mobilitat segura permeten saber quins coneixements, habilitats i actituds poden ajudar-nos a tenir un comportament més fiable.Les competències del model de prevenció que treballen la Policia i els Mossos responen a cinc plantejaments:

Valoració de la seguretat, la vulnerabilitat i el risc: “Puc fer o puc fer-me mal?”
Atenció, interacció i adaptació a l’entorn: “Estic alerta i reacciono als canvis de l’entorn?”
Gestió de les meves capacitats i els meus límits: “Com estic? Què sé fer? Què puc fer amb seguretat?”
Gestió de la influència: “Al carrer, decideixo veritablement jo?”
Gestió emocional: “Què sento i quines conseqüències té el que sento per a la mobilitat?”

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament de Teià

Deixa un comentari