Publicat el 04/04/2023

La troballa de restes arqueològiques obliga a prioritzar la delimitació arqueològica del jaciment per poder replantejar l’obra

 

 

 

El moviment inicial de terres durant les obres de construcció d’un edifici que ha de funcionar com una sala polivalent accessòria al Casal de Gent Gran d’Ocata, ha descobert importants restes de la vil·la romana de Cal Ros de les Cabres a la zona on fins ara es trobava el correcà del parc del Mil·lenari. Aquest fet ha obligat a prioritzar els treballs de delimitació amb l’objectiu d’acotar l’abast i l’extensió del jaciment per, tot seguit, poder replantejar l’obra preservant les restes arqueològiques trobades.

A tocar de l’antiga masia de Cal Ros de les Cabres s’ha descobert part d’una edificació d’època romana, així com parets que semblen correspondre a l’aterrassament dels jardins exteriors de la vila. El més rellevant és que en la part edificada ha aparegut una habitació amb restes de paviment de mosaic i que, de forma extraordinària, sota aquest paviment s’ha identificat una cisterna subterrània, de grans dimensions, i que roman íntegrament conservada, incloent la volta completa que la cobreix. Entre les restes també ha començat a aparèixer la base d’una columna, l’empremta d’una pilastra i nombroses restes d’estuc pintat.

Les restes fins ara descobertes posen de manifest la profusa qualitat constructiva de la vil·la romana de Cal Ros de les Cabres.
L’existència de la vil·la romana en el lloc ja és coneguda des de finals del segle XIX, quan ja es van descobrir diversos mosaics. S’hi han trobat restes d’una casa del segle XVIII i part dels ciments de la vil·la romana que es va descobrir el 1899 a Cal Ros. Una de les descobertes més rellevants la va fer Josep Serra Ràfols l’any 1946: un mosaic romà que es troba actualment al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’aparició de restes arqueològiques en l’ampliació del Casal de Gent Gran ja estava contemplada, motiu pel qual, de forma preventiva i des de l’inici, el projecte ha estat coordinat amb els arqueòlegs. Les restes tot just han estat descobertes i en seguirà l’excavació.

Enfront de la importància que presumeixen les restes, l’Ajuntament del Masnou ha iniciat l’avaluació de fórmules perquè puguin ser conservades i integrades en l’ampliació del Casal de Gent Gran de Cal Ros. La rellevància de la troballa en el curs del projecte constructiu, esdevé una excel·lent oportunitat per posar en valor unes restes que són cabdals en la història i en la identitat del Masnou.

Pel que fa a l’arbrat afectat per l’obra i que era previst traslladar només uns metres més enllà, haurà de ser replantat a una altra ubicació. Durant les excavacions dels nous forats per replantar-los s’han trobat més restes arqueològiques que n’impedeixen la seva col·locació. L’empresa constructora s’encarregarà de traslladar-los a un nou emplaçament que sigui òptim per al seu arrelament.

 

Redacció
Imatge i font: Ajuntament del Masnou

 

Deixa un comentari