Publicat el 23/09/2014

El passat 22 d’agost van néixer quatre exemplars de cobres del Marroc (Naja haje haje) que ja es poden veure a  l’exposició Enverinats del Museu Blau.  Els ous van eclosionar després de 69 dies  d’incubació i les quatre cries,  que han pesat  d’entre 18 i 19 g, es troben  en molt bon estat de salut. 
La cobra del Marroc és una varietat melànica1 de la cobra d’Egipte(Naja haje haje), l’animal més emblemàtic del continent africà perquè, suposadament, va ser triat per Cleopatra per acabar amb la seva vida. Aquesta espècie, de gran rellevància en la mitologia egípcia, era considerada símbol protector i apareixia representada als jeroglífics i a la tiara dels faraons.  
El verí de les cobres és neurotòxic i letal per a l’ésser humà. Ara bé, abans d’inocular el seu verí, aquest ofidi dóna moltes oportunitats al seu depredador per a què es retiri ja que no li interessa malgastar la substància de la qual depèn la seva supervivència. Si la cobra se sent amenaçada intenta fugir o passar desapercebuda però si l’amenaça persisteix adopta una postura intimidatòria, característica de l’espècie, que consisteix en aixecar-se i desplegar la seva caputxa mitjançant l’expansió de les costelles. Si tot i així, el depredador insisteix, l’ofidi obre la boca per advertir que pot arribar a mossegar, acció que només realitzarà com a últim recurs i davant un perill molt greu. 
La cobra del Marroc és una de les espècies més exhibides pels “encantadors de serps” a les places i locals turístics del país nord-africà. Aquesta activitat en auge en les últimes dècades pel desenvolupament del turisme així com la seva limitada distribució geogràfica fa que sigui una espècie seriosament amenaçada. 
L’exposició Enverinats, inaugurada al desembre passat, proposa un recorregut per conèixer de molt a prop 50 animals vius com serps, taràntules, llangardaixos  o escorpins. Podem saber com es comporten, perquè ataquen o quin lloc ocupen en l’escala de perillositat.
Acompanya els animals una mostra significativa de plantes, bolets i minerals així com audiovisuals i objectes que ens acosten a la realitat del verí des de la biologia, la fisiologia, la química. Una mirada multidisciplinària per comprendre i respectar aquests organismes tan importants com qualsevol altre per mantenir l’equilibri dels ecosistemes que han estat eliminats sistemàtica ent per la seva mala reputació.
(1) Població animal d’individus de coloració negra (dits melànics), causada per una sobreproducció de melanina.
Podeu veure el naixement de les cobres del Marroc a:
http://youtu.be/JIohNCpzjYM

Durada de l’exposició:
fins al 12 d’abril de 2015.
Museu Blau – Pça Leonardo da Vinci, 4-5. (Parc del Fòrum)  – Barcelona

Deixa un comentari