Publicat el 27/01/2023

La Fundació Crea Dance és una entitat publico-privada pionera a Catalunya amb seu al Maresme que acaba de néixer gràcies a la visió de la coreògrafa mataronina Maria Rovira

 

 

L’entitat sorgeix com una eina de transformació social a través de les arts escèniques, especialment la dansa, que vol ajudar en la vertebració del territori i contribuir a la millora de la vida de les persones des d’una postura compromesa amb la comunitat.
La Fundació Crea Dance busca generar una estructura que doni suport les arts escèniques i a l’educació i que dinamitzi i humanitzi el panorama social a partir d’una companyia de dansa de gran qualitat com a motor del projecte, una entitat que s’inspira en models d’organitzacions culturals i companyies de dansa d’arreu del món que Maria Rovira ha conegut i en les quals ha treballat al llarg de la seva trajectòria internacional com a coreògrafa.

Es tracta d’una entitat pionera a Catalunya de caràcter publico-privat que compta en el seu patronat amb el Consell Comarcal del Maresme, a través del seu Vicepresident, Joaquim Arnó, i el Conseller delegat de Serveis a les Persones, Marc Bosch, i amb les clíniques Fertilab amb la seva fundadora, Marta Antich, com a Presidenta.

La Directora Artística de la Fundació és la coreògrafa mataronina Maria Rovira i la Coordinadora i Cap de producció és Marina Cardona. Amb aquest equip, la Fundació vol ser l’entitat social referent de la dansa, l’art i la cultura del Maresme al món, tot desenvolupant un projecte artístic i social de qualitat i innovador amb un espai de creació obert i en diàleg permanent amb el territori.

Un programa social transformador
El programa social de la Fundació Crea Dance parteix de la dansa com a motor vehicular amb l’objectiu de millorar el benestar de les persones. Un ambiciós projecte que, mitjançant la incorporació d’aliances amb les diferents entitats locals referents vol donar visibilitat a la societat i al territori. Les quatre línies d’actuació del programa són la infància, l’adolescència, les persones amb capacitats diferents i la gent gran.

La Crea Dance col·labora amb la Fundació El Maresme per oferir activitats de connexió amb el cos i la dansa als usuaris, contribuint a la inclusió i la millora de la qualitat de vida de les persones amb capacitats diferents i necessitats complexes del Maresme –principalment amb discapacitat intel·lectual– i les seves famílies i incidint en la cohesió dels grups de treball. La Fundació El Maresme i la Fundació Crea Dance treballen en la Nit de Gala que els usuaris presenten anualment al Teatre Monumental.

En el cas de la infància, l’objectiu és fer arribar el llenguatge de la dansa mitjançant tallers on es treballa amb el cos, el moviment, la música i també l’espai a través d’experiències artístiques per als petits i les seves famílies. Per al col·lectiu dels adolescents es dotarà d’eines i valors als joves perquè puguin créixer personalment com a individus únics, facilitant la seva integració al grup i la societat tot reforçant la seva autoestima i fomentant els intercanvis entre generacions.

Pensant especialment en la gent gran, la Fundació Crea Dance organitzarà sessions de treball corporal, teatral i de dansa en equipaments públics o residències amb la finalitat d’apropar la música i la dansa al col·lectiu sènior que té dificultats a l’hora de desplaçar-se i que tinguin un espai propi en el seu dia a dia per a connectar amb el grup i amb la creativitat. També a través de tallers per les persones cuidadores; des de com carregar pesos correctament, aprendre a reduir l’estrès, com cuidar-se emocional i mentalment a un mateix, etc.

Crea Dance Company
La Crea Dance Company és una companyia resident a Mataró amb la coreògrafa Maria Rovira com a Directora Artística.
La darrera producció ha estat Odissea, un viatge trepidant a través de les imatges amb una creació visual on el treball físic i a la vegada poètic ens porten la idea d’absència, de supervivència i de la petjada palpable del sentiment, que tot just s’ha representat al Teatre Monumental de Mataró després de l’èxit del Mercat de les Flors, qui n’és coproductor juntament amb Los Teatros del Canal.
El Rèquiem de Mozart és una obra que parla de la vida, de la mort i de la injustícia dels jutges. Una obra espiritual que ens connecta amb la nostra ànima que es va estrenar el 2019 en coproducció amb la Factoria Cultural de Terrassa i en col·laboració amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i que va guanyar el Premi Butaca 2020 al “Millor espectacle de Dansa” i el “Premio del Público del Teatro de las Rojas de Toledo” el 2021.
 Carmina Burana és un producció basada en poemes medievals que van estar amagats durant segles per la seva contraposició als valors religiosos de l’època, uns versos que parlen del plaer de la vida terrenal.
 Evangelium és una obra de dansa-teatre creada per a quatre intèrprets masculins que es va estrenar el 2010 i que s’ha actualitzat i reprès el 2021, que reflexiona sobre la naturalesa humana i els seus sentiments atàvics.

 

Redacció
Imatge i font: Fundació Crea Dance

 

Deixa un comentari