Publicat el 13/02/2018

Impulsat per Enciclopèdia Catalana, el portal és obert i gratuït i vol “socialitzar” la ciència amb el gran públic

Donar a conèixer investigacions i articles de científics de parla catalana i esdevenir una comunitat oberta perquè els investigadors puguin intercanviar entre ells i amb els internautes coneixements, inquietuds i activitats. Aquests són els eixos d’actuació de divulcat.cat, un portal inèdit de divulgació científica que neix de la mà d’Enciclopèdia Catalana amb la iniciativa d’experts com l’astrofísic valencià Josep Maria Trigo. Ja es pot navegar per aquest digital, obert i gratuït on s’hi poden trobar articles d’una trentena d’experts en diverses matèries com la física, la biologia, la química, l’astronomia, la informàtica o les matemàtiques. “Un aspecte important és que ens permetrà als científics socialitzar”, ha assenyalat en roda de premsa Josep Maria Trigo, astrofísic i científic titular de l’Institut de Ciències de l’Espai, membre de l’Institut d’Estudis Espacials i responsable científic de divulcat.cat.

Trigo considera que els científics “tenen un paper fonamental en la divulgació”; però aquesta està condicionada quan ha d’estar a l’espera que s’editin els estudis i recerques i, posteriorment arribin, per exemple, a les escoles i instituts. “Es triga dècades, i cada vegada hi ha un distanciament més gran”, alerta Trigo. L’altre aspecte és que no hi havia en llengua catalana una eina així, que permet, a més, crear una comunitat entre divulgadors i científics, a més de “connectar amb el públic”.
El director general d’Enciclopèdia Catalana, Albert Pèlach, ha assenyalat que endinsar-se en els continguts científics ha estat un objectiu que han perseguit de fa temps, al que s’afegeix que ja fa 20 anys que Enciclopèdia té presència ‘on-line’, amb obres “que ja no editem en paper”. “Una de les dificultats que en trobem és en l’actualització de continguts”, explica. “És una tasca molt complexa, però pensàvem que hi havia un lloc per acostar el coneixement científic al gran públic”, assegura. “I Enciclopèdia Catalana és una eina molt utilitzada pels estudiosos”.

De fet, durant el 2017 va registrar 4,1 milions d’usuaris únics, xifra que significa un 5% més respecte el 2016. Enciclopèdia Catalana compta, a més, amb 800.000 articles dels seus fons bibliogràfic. “La paraula que defineix divulcat.cat és divulgació científica en català, no ens limitem en ser un bloc”, ha explicat Josep Maria Vinyes, cap editorial d’Enciclopèdia.cat. Cada científic disposa a divulcat.cat d’un espai en el qual pot anar penjant articles amb la periodicitat i ritme que desitgi.

La pàgina d’inici de cada bloc mostra tots els articles del divulgador, ordenats cronològicament. Hi consta també l’àmbit de treball de l’autor de l’article, el seu currículum, un dels filtres per poder publicar a divulcat.cat i altres dades d’interès per als usuaris, els quals podran comentar cada publicació.
Vinyes assegura que es tracta d’un projecte “engrescador” que ja ha aplegat una trentena llarga d’experts. Entre aquests, el mateix astrofísic Josep Maria Trigo –procedent del País Valencià-, el geòleg David Brusi, l’astrònom Guillem Anglada; el biòleg David Bueno; el doctor en ciències de la comunicació Xavier Duran, el meteoròleg Tomàs Molina o la física Eva Pellicer.
Precisament, Trigo ha admès la poca presència de dones, explicant que només el 10% de les científiques consultades han acceptat la proposta de formar part divulcat.cat. “Els costa més per aquesta dificultat de compaginar la vida personal i laboral amb també el fet de divulgar”. “És complicat però estem fent esforços perquè això canviï”, ha dit Josep Maria Vinyes.

La presentació al gran públic de divulcat.cat es farà aquest dimecres en una xerrada sobre ‘La cerca de vida en altres planetes’.
Serà a les set de la tarda a la Sala Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès i comptarà amb la participació dels científics David Bueno, Josep Maria Trigo i Xavier Duran.

ACN Barcelona

 

Deixa un comentari