Publicat el 15/11/2021

“L’altra frontera”, de Marc Sanyé, s’emporta el guardó d’una primera edició que ha mostrat deu treballs finalistes d’un gran nivell

El primer Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione , Premi Zampa , ha convertit el Masnou en el bressol d’una cita de referència per al sector. L’entusiasme que ha generat als organitzadors, el sector i els assistents garanteixen la continuïtat i l’explosió més que probable de l’èxit d’aquest certamen.

L’entusiasme que ha generat als organitzadors, el sector i els assistents garanteixen la continuïtat i l’explosió més que probable de l’èxit d’aquest certamen.

No en va, el Cinema La Calàndria ha reunit aquest dissabte, 13 de novembre, bona part dels reporters gràfics que més han impactat en els últims temps amb fotografies que traspassen mirades i colpegen consciències.

Alguns, com a finalistes; uns altres, barrejats entre el nombrós públic que va seguir una jornada que es va estendre des del migdia i fins a entrat la nit.

El projecte L’altra frontera, del fotoperiodista Marc Sanyé ( @marcsanye_ ), és la proposta que s’ha endut el premi, valorat en 3.000 euros i atorgat per la Fundació La Calàndria .

les imatges proposades per Sanyé mostren les escenes més esquinçadores que ha captat amb la seva càmera des del 2015, quan va decidir documentar la lluita i el patiment de les persones migrants que arrisquen la vida per arribar a Europa fugint de la guerra i de la misèria.

Les seves fotografies són alhora un testimoni de les injustícies que afronten i de les agressions que intenten tancar-los el pas.

La tragèdia migratòria i l’estremiment causat per la pandèmia de la COVID-19 han estat els temes més recurrents dels deu projectes finalistes.

Es poden veure totes les fotografies que els componen en una mostra que acull la Fundació La Calàndria fins al 5 de desembre.

Es poden visitar els divendres (de 17 a 20 h), els dissabtes (de 10 a 14 hi de 17 a 20 h) i els diumenges (de 10 a 14 h).

El jurat –el prestigi del qual ha estat un dels principals avals de la iniciativa–, format per Silvia Omedes , Pepe Baeza i Rosa Maria Calaf , va destacar l’enorme dificultat d’haver d’escollir un sol projecte guanyador entre els deu finalistes. De fet, van confessar que ja van haver de suar de valent a la preselecció, quan van haver de descartar les altres 57 candidatures que es van presentar.

La presentació dels projectes finalistes va ser també molt impressionant i emocionant, ja que els i les fotoperiodistes van pujar a l’escenari per explicar al públic les històries que hi ha darrere d’unes imatges que, alhora, es projectaven a la impressionant pantalla del cinema centenari de La Calàndria.

Més enllà de l’exposició dels projectes presentats i l’entrega dels premis, que van tenir lloc a la tarda, el premi Zampa va ser tota una jornada dedicada al fotoperiodisme per gaudir i reivindicar-lo.

De fet, aquell dia gran del reporterisme gràfic va començar al migdia, amb una tertúlia fotogràfica protagonitzada pels fotoperiodistes Emilio Morenatti, premi Pulitzer 2021, i Santi Palacios, Premi Nacional de Fotografia i guardonat al World Press Photo, entre altres reconeixements.

La conversa, moderada pel periodista Juan María Rodríguez, director de Full Frame, va posar sobre la taula la rellevància del fotoperiodisme com a altaveu de les injustícies, conflictes i grans reptes de la nostra època i com aquesta condició contrasta amb la precarietat de la professió.

A la cloenda de l’acte, Gloria de Miguel, la vídua d’Héctor Zampaglione –que va morir fa poc més de dos anys–, va agrair a tothom la iniciativa, alhora que assegurava que l’homenatjat hauria estat molt feliç en veure una trobada de tant nivell de la professió a què havia dedicat la vida.

El president de l’Associació Fotogràfica El Masnou (FEM), Edu Gisbert, visiblement emocionat, va recordar també la figura de Zampaglione i la seva contribució a la difusió de la fotografia. Gisbert va remarcar també el suport rebut per part de les administracions i els organismes que han fet possible la convocatòria, així com la confiança que ha mostrat tot el sector del fotoperiodisme.

Per part seva, la regidora de Cultura, Neus Tallada, també ha volgut recordar l’aportació de Zampaglione a la vida social de Masnou, així com l’activitat de la FEM. L’acalde del Masnou, Jaume Oliveras, es va mostrar molt satisfet amb l’èxit dels Premis Zampa, explicitant el compromís de l’Ajuntament del Masnou amb les properes edicions.

En els mateixos termes es va expressar Josep Puig, president de la Fundació La Calàndria, que també va posar de manifest la importància del fotoperiodisme per tenir una actitud crítica davant del món.

Els premis Zampa han comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de Photographic Social Vision i el Sindicat de la Imatge UPIFC.

Foto:

Jaume Oliveras, alcalde del Masnou, i Josep Puig, president de la Fundació La Calàndria, lliuren el guardó a Marc Sanyé.

Redacció:

Imatge i Font: Ajuntament del Masnou

Deixa un comentari