Publicat el 27/09/2017

Entre els mesos d’agost i setembre s’han detingut tretze persones

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat els darrers grups de falsos policies que robaven a turistes a Barcelona. Entre els mesos d’agost i setembre s’han detingut tretze persones que integraven tres grups criminals. Són dotze homes i una dona, tots ells de nacionalitat romanesa, que es feien passar per falsos policies per cometre robatoris a persones que visitaven la capital catalana.
El 2012 hi va haver una primera investigació quan els agents van tenir coneixement que operaven a Barcelona alguns grups de lladres d’origen romanès especialitzats en els robatoris i les estafes a turistes.

Després de la investigació que es va dur a terme l’any 2013 els mossos van donar per desmantellats aquests grups amb la detenció dels seus membres, una part dels quals va ingressar a presó. Els lladres actuaven en zones monumentals i turístiques i cometien principalment robatori amb intimidació, furts, estafes i usurpacions de funcions públiques.
Els integrants dels grups desarticulats sempre feien servir una mateixa sistemàtica delictiva. En els robatoris hi participaven equips de quatre persones; un actuava com a esquer fent-se passar per turista i feia creure als autèntics visitants que al davant hi tenien un agent de policia de paisà i que es tractava d’una situació habitual i normal. Dos altres membres de la banda assumien el rol de policies i un quart integrant realitzava les tasques de conductor del vehicle i vigilava la presència d’eventuals dotacions policials.

Els lladres aturaven les víctimes i s’acreditaven com a policies. Per retenir-los els obligaven a identificar-se motivant que estaven realitzant gestions policials i aleshores aprofitaven una distracció per apropiar-se dels diners en efectiu. Altres vegades al·legaven que estaven fent tasques per detectar targetes falsificades i, per aquest motiu, se les apoderaven i intimidaven les víctimes per aconseguir el número PIN. Els demanaven que anotessin el número en el mòbil o en un paper i simulaven que feien comprovacions telefòniques amb l’entitat bancària. Amb aquest mètode havien aconseguit obtenir reintegraments de fins a 9.000 euros d’una única víctima.
Els grups sempre adoptaven mesures de seguretat i realitzaven vigilàncies de l’entorn abans de cometre el fet delictiu per detectar així la possible presència policial. A més, els investigadors es trobaven amb una dificultat afegida i que tenia a veure amb que la majoria de les víctimes eren turistes motiu pel qual en un breu espai de temps tornaven a la seva ciutat d’origen. Aquesta realitat els impedia participar en el procediment judicial posterior.

Durant el 2012 i el 2013 el Grup de Multireincidents dels Mossos va dur a terme diferents dispositius que van permetre resoldre 148 fets delictius i la detenció de 36 investigats, tots ells de nacionalitat romanesa i veïns de Barcelona. A tots els arrestats se’ls va considerar autors dels delictes de robatori amb intimidació, furt, estafa, usurpació de funcions públiques i pertinença a grup criminal. Un total de 20 persones van ingressar a presó i 16 van quedar en llibertat amb càrrecs.
La majoria de les organitzacions que es van desarticular tenen antecedents en altres països per delictes similars i molts d’ells acumulen detencions en més de deu països diferents. Gràcies a l’acció policial la xifra d’aquesta tipologia delictiva va passar a ser residual el 2015 a Barcelona i es van reduir en un 95% els delictes comesos respecte l’any 2012.

Aquestes actuacions i la col·laboració establerta amb la Fiscalia, que va possibilitar la realització de proves preconstituïdes abans que les víctimes marxessin al seu país d’origen o en va facilitar el retorn per participar en les rodes de reconeixement o processos judicials, van permetre l’ingrés a presó dels arrestats. A mitjans de l’any 2016 i inicis del 2017 els agents van detectar que algunes de les persones que van investigar durant el 2012 havien tornat a Barcelona.

Davant aquests fets entre els mesos d’abril i agost de l’any 2017 els Mossos van iniciar una nova investigació, la qual va permetre desarticular tres clans familiars diferents que havien reprès aquesta tipologia delictiva a Catalunya. Els investigats havien perfeccionat les tècniques per cometre els fets delictius i dificultar l’acció policial. Els grups havien integrat més persones per realitzar contra vigilàncies, realitzaven canvis de cotxe constants, la majoria vehicles de lloguer, i van fixar els seus domicilis de residència en municipis allunyats de la ciutat de Barcelona, com Terrassa, Rubí o Mataró.

Aquesta segona fase va permetre resoldre 33 fets delictius, la majoria comesos a Barcelona, i va comportar la detenció de tretze persones, totes de nacionalitat romanesa, que integraven dos grups organitzats que actuaven de manera conjunta per cometre delictes contra el patrimoni.
Els agents van contactar amb les víctimes dels fets delictius, les quals es van desplaçar des dels seus països d’origen com Marroc, Ucraïna, Sèrbia o Tailàndia a la ciutat de Barcelona per testificar i realitzar rodes judicials i proves preconstituïdes en seu judicial. En total es van realitzar tretze rodes judicials de reconeixement, on tots els afectats van reconèixer els autors dels fets. Tots els detinguts van passar a disposició judicial pels delictes de robatoris amb intimidació, furt, estafa, pertinença a grup criminal i usurpació de funció pública.

ACN Barcelona

Deixa un comentari