Mor Romuald Grané, històric membre d’ICV de Mataró | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 09/01/2012

Grané va ser un gran lluitador antifranquista i membre destacat del PSUC, i va mantenir-se actiu en la seva militància a ICV i a l’Associació de la Gent Gran de la Gatassa fins la seva mort.
El diumenge 8 de gener ha mort als 88 anys Romuald Grané, històric membre d’ICV de Mataró. Grané va néixer a Artés (Bages) l’any 1923.
Als quatre anys, amb els seus pares i la seva germana, va marxar a viure al barri de Sant Martí de Barcelona. Allà ajudava a despatxar en la petita drogueria que tenien els seus pares, i va tenir ocasió de conèixer les dificultats de supervivència de moltes famílies. Així, fins el 5 de juliol de 1936, quan la seva família va haver de vendre la botiga -les dificultats dels altres havien passat al negoci- i es van mudar al barri de la Sagrada Família. A les dues setmanes, el 18 de juliol, va tenir lloc el cop d’estat feixista que va marcar la vida sencera de tanta gent, com la seva, fins a ben entrats els anys 70. Grané, lluitador antifranquista i militant del PSUC, va patir en les seves pròpies carns les detencions, tortures, presons i lluites clandestines.
Actualment vivia a la residència de gent gran de l’ICASS de l’avinguda Gatassa, i fins el moment de la seva mort militava a ICV de Mataró. Fins i tot en les darreres eleccions municipals va ocupar el número 26 a la llista electoral. També es va mantenir actiu en la seva tasca com a veritable alma mater de l’Associació de Gent Gran de la Gatassa.
Grané era vidu i va estar casat durant molts anys amb la Flora, la seva companya de tota la vida. Durant els seus últims anys de vida, la Flora va patir Alzheimer, i Grané va esdevenir un lluitador incansable per la millora de les residències de gent gran i per la mort digna. Fruit d’aquesta lluita, va escriure el llibre “Una reflexió sobre la darrera fase”.

Deixa un comentari