Montgat farà història. Avui, vigilia de la diada es farà un desembarcament a la platja per commemorar la guerra de Successió | La Clau -Revista gratuïta del Maresme
Publicat el 10/09/2012

Montgat donarà el tret de sortida de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, avui, 10 de setembre al vespre, amb la commemoració d’un fet històric que va succeir l’any 1705, quan les tropes de la Aliança de La Haia van desembarcar a la platja de Montgat, prop del turó, van ocupar Barcelona, i van resistir el contraatac filipista, fent fugir a França a Felip V.


Montgat va tenir un petit paper en la història en un moment de triomf, tot i que, anys després la situació es va capgirar finalitzant amb la derrota del 1714 que tots coneixem. Pensem que és un fet prou singular, malgrat que desconegut per la majoria dels catalans.
 
L’acte commemoratiu del desembarcament, en el que van participar uns 7.000 soldats catalans, comandats pel general Josep Moragues, tindrà com a plat fort l’arribada, a la mateixa platja del fet històric, d’embarcacions lleugeres que navegaran des del Masnou i des de Badalona amb torxes a les proes. També desembarcaran a la platja un grup dels Miquelets de Catalunya. Tots pujaran al petit turó que hi ha prop de la boca sud del túnel simulant l’ocupació d’aquest primer punt de defensa.
Allà es farà una breu representació explicant els fets en forma dramatitzada, que conclourà amb focs d’artifici i el desplegament d’una senyera gegant des del cim del turó del túnel.
Enguany, celebrem el desè aniversari la Diada Nacional de Catalunya al monument de l´11 de setembre a Montgat, de manera singular amb la commemoració i representació dels fets històrics succeïts a la platja el 1705. El conjunt dels actes començaran a les 20,00 amb el Festival de Música “Enroka´t a la sorra” que es celebrarà a la platja de l´espigó.


Programa: Commemoració fets històrics 1705 a la platja de Montgat
21:30h 
• Desembarcament d´embarcacions lleugeres amb torxes a la platja de Montgat. Recorregut per la sorra, cap al turonet cobert de gespa que hi ha al costat de la platja, simulant l´ocupació d´aquest primer punt.
21:45h 
•Des del turonet, explicació dramatitzada de la història del desembarcament a Montgat del 22 d´agost del 1705.
22:00h 
• Al final de la representació, es llançarà un senyal de llum que arribarà al cim del Turó. Actuació dels diables de Montgat.
• Recorregut fins al monument de l´11 de Setembre.
• Final de la Commemoració del Desembarcament del 1705 i inici de la Celebració de la Diada
22:15h
• Ofrena institucional amb els parlaments dels grups municipals d´ERC i CIU
22:30h 
• Ofrena floral de les entitats del municipi. Acompanyament musical per la Coral del CRIC acompanyats al saxo per Max Álvarez.
22:45h 
• Públic i participants es dirigeixen a l´espai al peu del Turó on se´ls ofereix un cremat.
• Final de la Celebració de la Diada
• Continuació del concert “Enroka´t a la sorra” amb l´actuació de “Pirat´s Sound Sistema”.
Amb aquesta celebració, Montgat vol donar a conèixer aquests fets de la Guerra de la Successió, que posen el municipi en un passatge de la història de Catalunya.


Enllaç a la web amb tots els detalls.
https://sites.google.com/site/montgat1705/

Deixa un comentari