Publicat el 06/08/2022

L’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va realitzar l’informe favorable a la declaració de tots quatre Béns. Són construccions de caire militar, utilitzades abans i durant la Guerra Civil

 

 

 

 

L’Ajuntament de Montgat ha aprovat la declaració de quatre Béns Culturals d’Interès Local. Es tracta de construccions de caire militar, utilitzades abans i durant la Guerra Civil: el conjunt de les Bateries de Montgat, els búnquers de la platja de Montsolís i la Riera d’en Font, així com dues posicions antiaèries o nius de metralladores que es troben properes a la costa.

Un treball extens de recerca històrica
Després de rebre la petició del consistori, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va realitzar l’informe favorable a la declaració de tots quatre elements com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) d’acord amb els seus propis valors culturals, indicant-ne els elements que són susceptibles de protecció. Per a la seva redacció, des de l’Oficina de Patrimoni Cultural es va fer un important treball de recerca històrica.

La justificació tècnica per a la declaració com a Béns Culturals d’Interès Local és la seva singularitat, tant arquitectònica com pel seu lligam social i patrimonial amb el municipi. Es tracta d’elements relacionats amb l’evolució històrica del terme municipal en una època concreta i van marcar una relació molt característica amb el seu entorn. Per tant, la declaració ve justificada no únicament pels seus valors arquitectònics, sinó també simbòlics i paisatgístics, essent uns elements històrics d’interès pel municipi

Vestigis de guerra a tota la costa del Maresme
Segons es posa de manifest en aquests informes, a tota la costa del Maresme hi ha diversos vestigis de la Guerra Civil o anteriors, com són les casamates o búnquers, els nius de metralladora, les bateries antiaèries i alguns refugis antiaeris per a la població civil.
A Montgat, es van construir unes primeres bateries per afrontar possibles atacs durant la Guerra de Cuba, el 1898, però no van ser utilitzades fins gairebé quatre dècades més tard. Moltes, es van originar com a línia defensiva del litoral, realitzats per l’exèrcit republicà, i posteriorment van ser assumits i modificats per l’exèrcit franquista.

Les Bateries de Montgat
Es troba al Parc de les Bateries, que es va qualificar com a parc urbà l’any 2004. Fruit d’això es va fer el Parc de les Bateries, que conté els diferents elements d’aquest antic conjunt militar. Aquesta bateria estava formada per quatre plataformes per canons antiaeris i altres equipaments relacionats, que servia per defensar el port de Barcelona i la costa del Maresme. Actualment conserva dos canons que són posteriors a l’època en que es va fer.

El búnquer a la platja de Montsolís

És una posició antiaèria o niu de metralladores que es troba davant la costa, a la platja de Montsolís, proper a l’encreuament de la N-II i l’antiga carretera de la costa, a l’entrada de Montgat Nord. En aquestes posicions de costa es posava artilleria lleugera contra vaixells i aviació. L’edificació té planta semicircular i teulada horitzontal, de forma que es feia invisible des de l’aire.

El búnquer o casamata de la Riera d’en Font
Se situa a la intersecció de la platja de Sant Joan i la platja de Montsolís, al punt on desguassa la riera d’en Font, al sud de l’Estació de ferrocarril Montgat Nord i davant la costa. Es tracta d’una posició antiaèria o niu de metralladores que es troba davant la costa, al costat del desguàs de la riera d’en Font. En aquestes posicions de costa es posava artilleria lleugera contra vaixells i aviació. L’edificació té planta rectangular i la teulada inclinada, de forma que es feia invisible des de l’aire.

Els nius de metralladores i la plataforma de suport per a un projector d’il·luminació
Ubicats molt propers a la costa, en aquestes posicions es posava artilleria lleugera contra vaixells i aviació. Són dues casamates construïdes en el penya-segat de forma que aprofiten el desnivell del terreny per estar semisoterrades. Eren proteccions individuals per a ubicar metralladores, i sembla que eren per a peces antiaèries de l’exèrcit republicà. També hi ha una plataforma que estava destinada a ubicar un projector d’il·luminació. Actualment no conserven la coberta, però sí uns cilindres verticals de formigó sobre els que segurament descansava la coberta de formigó protectora.

 

Redacció
Foto: Búnquer de la platja de Montsolís.
Imatge i font: Diputació de Barcelona

Deixa un comentari