Publicat el 29/07/2019

Segons l’OMS, és la sisena malaltia més incapacitant a nivell global i la segona entre les patologies neurològiques. El 20% són primeres visites a neurologia, i 6 de cada 10 pacients són dones

El Servei de Neurologia de l’Hospital de Mataró va rebre durant el 2018 un total de 1.000 visites de persones que patien migranyes. Es tracta d’una malaltia molt freqüent que afecta el 12% de la població (a Espanya la pateixen 4,5 milions de persones), amb més afectació entre les dones.
Els atacs de migranya comencen, habitualment, a l’inici de l’edat adulta i la majoria de les persones afectades tenen entre 25 i 55 anys.
Símptomes incapacitants.  Els símptomes de la migranya poden variar, però la majoria de les persones manifesten que senten un intens mal de cap, molèsties visuals, nàusees, sensibilitat a la llum i el so, fatiga i inapetència.
La gravetat i intensitat d’aquests símptomes ha fet que l’Organització Mundial de la Salut hagi qualificat la migranya com la sisena malaltia més incapacitant a nivell global i la segona entre les patologies neurològiques. En aquest sentit, segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), el 70% dels espanyols que pateixen migranya presenten una discapacitat greu i el 14%, moderada.
Tot i això, molts pacients no són conscients que la pateixen i entre un 20-25% mai han consultat el problema amb un especialista.

Viure amb migranya.  La migranya té una gran afectació en la vida diària de les persones que la pateixen, sobretot a nivell social i laboral. Tant és així, que el 25% assegura que ha perdut alguna feina per culpa de la malaltia; el 85% ha deixat d’assistir a esdeveniments socials; el 30% ha anul·lat unes vacances; el 34% ha delegat feines domèstiques; el 50% no pot fer plans a llarg termini i el 10% culpa a la migranya de la seva separació o divorciÇ

Control de la malaltia. Tot i que, actualment, no existeixen fàrmacs específicament dissenyats per atacar l’origen de la migranya i que és complicat evitar per complet l’aparició de brots, sí que existeixen algunes mesures que poden ajudar als mateixos pacients a controlar la malaltia:

– Evitar factors desencadenants com l’estrès, dormir poc o el consum excessiu de cafè
– Realitzar activitat física regularment
– Mantenir horaris regulars de les dietes i hidratar-se correctament
– No automedicar-se i consultar sempre a un especialista

Per donar visibilitat a aquesta malaltia, el passat mes de maig es va organitzar a l’Hospital l’exposició “Dóna-li veu a la migranya”, una mostra itinerant que acosta testimoniatges reals de pacients i aporta dades actuals sobre aquesta patologia neurològica a Espanya.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

Deixa un comentari