Publicat el 09/05/2018

El 52% de les primeres visites al Servei d’Al·lergologia del CSdM són per rinitis al·lèrgica

La rinitis al·lèrgica és una de les malalties al·lèrgiques més freqüents i es manifesta amb l’aparició de símptomes nasals (esternuts en salves, secrecions nasals aquoses, pruïja nasal i/o congestió), oculars (llagrimeig i/o congestió), òtics i faringitis, entre d’altres.
La intensitat dels símptomes dependrà del nivell d’al·lèrgia de cada persona i de la quantitat d’al·lergògens que respiri. D’al·lergògens n’hi ha tot l’any: àcars a la primavera i a la tardor, fongs a l’estiu, i els epitelis d’animals i pol·len fonamentalment a primavera.

El pol·len de les gramínies, la principal causa d’al·lèrgia a Catalunya. En els últims déus anys s’ha duplicat el percentatge de persones al·lèrgiques als pòl·lens més al·lèrgens. De fet, de les 8.000 primeres visites registrades durant els vuit anys al Servei d’Al·lergologia del CSdM, 4.200 han estat per estudi de rinitis al·lèrgica.
A Catalunya, els més presents a l’atmosfera són els pòl·lens de les gramínies (51,6%), els del plàtan d’ombra (38,7%), així com els de l’olivera (35,5%), els xiprers (22,6%) i els blets (6,5%), tot i que pot haver-hi variacions segons la zona geogràfica.

 Controlar la simptomatologia de la rinitis al·lèrgica és possible seguint alguns consells bàsics.
En primer lloc, és vital identificar l’agent al·lergen amb l’especialista. En època de pol·linització cal tancar les finestres i, si cal, ventilar al migdia; evitar estendre la roba a l’exterior; utilitzar ulleres de sol, i informar-se de les concentracions de pol·len a la ciutat consultant a la Xarxa Aerobiològica de Catalunya: http://lap.uab.cat/aerobiologia/ca/ – ja que els nivells de pol·len ambiental fluctuen al llarg de l’any.

 Tractament integral. Molts dels pacients que presenten rinitis poden presentar altres afeccions al·lèrgiques, com la dermatitis atòpica o l’al·lèrgia a aliments, d’aquí la importància del tractament integral de les al·lèrgies. És per això que el Servei d’Al·lergologia del CSdM ofereix una atenció integral de totes les malalties al·lèrgiques (respiratòries, cutànies, alimentàries, farmacològiques i al verí d’himenòpters).

La vacuna, l’únic tractament efectiu contra l’al·lèrgia. Totes les rinitis es poden tractar de forma simptomàtica amb rentats nasals i oculars amb solució salina, antihistamínics orals o esprais de cortisona, independentment de quina en sigui la causa. Malgrat tot, la immunoteràpia (vacunes) és l’únic tractament que pot modificar l’evolució de l’al·lèrgia, frenant la sensibilització del pacient envers els al·lèrgens específics que li provoquin reacció. La immunoteràpia és l’administració injectada de dosis repetides d’una substància al·lergògena que produeix canvis a nivell de components del sistema immunològic. Aquests canvis condueixen a una reducció dels símptomes i moltes vegades a la curació de l’al·lèrgia.

Pastilles contra l’al·lèrgia a les gramínies. Clàssicament, la immunoteràpia s’ha administrat amb injeccions de forma subcutània a l’Hospital o al CAP. Des de fa uns anys, també hi ha pastilles que eviten les injeccions, com en el cas de l’al·lèrgia al pol·len de les gramínies. Fa cinc anys que el CSdM realitza immunoteràpia oral per a aquest tipus d’al·lèrgia, la qual està donant molt bona resposta.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró, l’Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d’Argentona.

 

 

Deixa un comentari